Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 15. 19:47 Forrás: Szeged Televízió / szeged.hu

Somogyi Renáta – Jegyezze meg ezt a nevet, ő most az ország fagylaltkirálynője!

Képriport
A fiatal gyenesdiási cukrász négy díjat is nyert az ország legjobb fagylaltjainak szegedi versenyén. Az általa megálmodott és készített bazsalikomos málna lett az év fagylaltja.

Hirdetés

(Fáradt és lusta olvasni? Görgessen egy kicsit, és nézze meg mindezt másfél percben a Szeged TV lenti videójában!)

Harmadszor rendezték meg Szegeden az Év Fagylaltja-versenyt. A hazai cukrásztársadalom nagy megmérettetésének célja a termékfejlesztés és a minőségi, kézműves fagylaltok népszerűsítése. Negyven cukrász több mint hetven fagylalttal érkezett, hogy bemutassa, milyen ízekkel várják az idei szezonban a közönséget.

„Imádom ezt a várost, imádom a szegedieket, azt gondolom, hogy egészen különlegesek”

– mondta Liptai Klaudia, aki ismét az Év Fagylaltja-verseny háziasszonya volt.

A versenyre nevezett cukrászok idén is hagyományos és különleges ízkombinációkkal próbálták a zsűrit és a közönséget meggyőzni.

„A friss gyümölcsös ízeket nagyon kedvelik ebben az időszakban, és talán egy picit jönnek vissza most már a hagyományosabb ízek is. Az elmúlt években megjelentek a gourmet-fagylaltok: a sós ízek, a zöldséges ízek, most is vannak nagyon különlegesek, mindennel kísérleteznek, de azt figyeltük meg, hogy egy picit a háziasabb ízek újra előtérbe kerülnek mostanában”

– nyilatkozta a Szeged Televíziónak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke.

A versenyzők olyan különlegességekkel érkeztek, mint például a homoktövis zabkeksszel és virágporral, a gyömbéres mangó, vagy a nagymama meggyes krémese, de sokan fontosabbnak tartották a versenynél, hogy új ötleteket, inspirációt merítsenek.

„Most nyitottuk a cukrászdát, az elmúlt egy évünk volt az első idényünk a fagyival. Újulni szeretnénk, szeretjük, hogyha új dolgokat látunk. Nem feltétlenül azért jöttünk, hogy nyerjünk, hanem azért, hogy tapasztalatot szerezzünk”

– mondta Gerő Eszter, budapesti cukrászdatulajdonos.

A szakmai zsűri mellett a közönség is kivette a részét a fagylaltok kóstolásából, a Klauzál téren egy komplett budapesti vízipólócsapat is megállt fagyizni, de voltak nyolcvanévesek és kisgyermekes anyukák is.

„Szeretöm, szeretöm, csak hát tudja, a nyugdíjból nem nagyon jut rá. Úgyhogy, ez van. Egyébként a puncs meg vanília fagylaltokat szeretem a leginkább”

– mondta az idős Katona Gizella a tévének.

„Gyakran fagyizunk, főleg a gyerekek miatt. Azért jöttünk ki, hogy megnézzem ezeket a fagyikat. Nagyon szépek, meg finomak is. Én leginkább a kókuszos fagylaltot szeretem, de most néztem, hogy van például boros gesztenyés fagylalt is, meg más különlegességek”

– nyilatkozta a kisgyermekes László Ildikó.

A fagylaltokat neves cukrászmesterekből álló szakmai, és közéleti személyekből álló közönségzsűri is pontozta. Utóbbi tagjai voltak Kollányi Zsuzsi és Bebe, énekesek, Emiliano Bulfoni, a Gelato World Tour magyarországi szervezője, Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged vezetőedzője és Marko Krivokapic, a kézilabdacsapat másodedzője. Figyelték az ízvilágot, az ízek harmóniáját, a fagylaltok megjelenését is.

A nap végére persze az is kiderült, hogy a meghirdetett négy kategóriában kik alkották a legjobb fagyikat. Az egyik díjat Joób Márton önkormányzati képviselő adta át, aki előtte arról beszélt, hogy Szeged büszke rá, hogy a patinás Virág Cukrászda most már rendszeresen egy ilyen komoly rendezvénynek ad otthont, ami nem csak a szakmának, de a szegedieknek is fontos, hiszen a fagyit mindenki szereti. Mint mondta, családjával nekik is rendszeres hétvégi programjuk a fagyizás a Virágban, ilyenkor mindig egy kisebb vagyont hagynak ott, hiszen a kilenc gyerek jó sok gombócot jelent.

Az év fagylaltja Nagydíjat Somogyi Renáta vehette át a Somogyi Fagylaltműhely bazsalikomos málna fagylaltjáért, akit emellett még három másik kategóriában is kitüntettek, a többi között az övé lett a Kézműves Fagylalt Nívódíj is. Nem csoda, hogy a díjátadó után megrohanta a sajtó és még bő fél órával később is interjúkat adott. 

A Back II Black énekese, Bebe pedig koncertet: már a díjak átadása előtt és utána is funky-slágereket énekelt, egy fél dal erejéig pedig a gyermeket váró Kollányi Zsuzis is beállt mellé. Jó volt a hangulat, miután pedig megnyitották a közönség előtt is a versenyfagylaltok pultját, ahol 100 forintért lehetett kapni egy gombócot, komoly tömeg és hosszú sorok alakultak ki a Klauzál téren.

Még este hétkor is sokan álltak sorban, hogy megkóstolják valamelyik különleges fagylaltot: a vajsört, a tűzről pattant meggyecskét, a gyömbéres mangót, az uborkás gintonicot, feketeribizlis forraltbort, vagy a rozéfröccs ízűt.

Persze a bazsalikomos málna pillanatok alatt elfogyott.

A legfelső képre kattintva képgalériát talál a versenyen készült képeinkből, ezen az alábbi videón pedig leellenőrizheti, hogy milyen volt a hangulat a téren.

A verseny részletes eredménye:

I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amik természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérem, Az év fagylaltja Nagydíj győztese:
Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
Ezüstérem:
Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
Bronzérem:
Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

II. kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Ebben a kategóriában is ajánlott volt használni a hagyományos alapanyagokat, úgymint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás, de fagylaltbázisok használata is engedélyezett. Gyári öntetek, variegátók, díszítések használhatók, de a hagyományos technológiai sorrendet betartva kell elkészíteni a fagylaltokat.
Aranyérem:
Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
Ezüstérem:
Sós vanília ropogós tökmag pralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia – Diamante Fagyizó, Budapest
Bronzérem:
Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem:
Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás – Aromitalia, Nectar Kft., Budaörs
Ezüstérem:
Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán – Ken Carpathia Kft., Budapest
Bronzérem:
Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft., Budapest

M kategória: a cukrászdák és fagylaltozók, valamint az alapanyag gyártók és forgalmazók közös versenye
A „mentes”-kategória, vagyis hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylaltok.
Aranyérem:
Narancsos mandula – Hajdu Zoltán – KEN Carpathia Kft., Budapest
Ezüstérem:
Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
Bronzérem:
Málna – Rétfalvi Attila – König-Units Kft., Budapest

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

Közönségdíjas:
Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

I Love Szeged-díjas fagylalt:
Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

Vegyünk észre viszont egy elgondolkodtató tényt a fenti lista alapján: az összes díjazott fagylaltkészítő mind a Dunántúlról, vagy a fővárosból érkezett. Az Alföld és az ország keleti része mintha labdába sem tudna rúgni egy ilyen versenyen. Persze, mindez lehet puszta véletlen is, kíváncsian várjuk, jövőre hogyan teljesítenek majd az országnak erről a feléről származó cukrászok!

Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

(Borítókép: Szabó Luca, galéria: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Év Fagylaltja 2018 cukrász cukrászat Év Fagylaltja fagyi fagylalt verseny
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés