Hirdetés
Túl a városon 2018. május 15. 10:05

Az orvosképzést segítő laborhálózatot hoznak létre

Gyakorlati jártasságot szerezhetnek azokban a szimulációs laboratóriumokban az orvostanhallgatók, amelyekből a szegedi egyetemen is kialakítanak egyet. Országszerte nyolcmilliárd forintért hozzák létre a skill-laborhálózatot.
Hirdetés

Az orvosképzést és a szakdolgozók gyakorlati oktatását segítő úgynevezett skill-laborhálózatot hoz létre az Európai Unió támogatásával az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem nyolcmilliárd forintos fejlesztéssel.

Az angol skill szó jelentése jártasság, szakismeret.

A skill-labor modelljének lényege, hogy szimulációs gyakorlatok szisztematikusan egymásra épülő sorozatával, a már megszerzett elméleti tudásra alapozva készítik fel a tanulókat majdani, a betegekkel végzendő munkájukra. A skill-laboratóriumot a rezidensek és a szakdolgozók is használhatják.

A szegedi, a debreceni és a pécsi klinikán, valamint országszerte 16 oktatókórházban hozzák létre a laborokat, amelyekben az egészségügyi jártasságokat korszerű oktatási módszerekkel, a gyakorlatorientált tudást demonstrációs és szimulációs környezetben lehet megszerezni.

Az oktatókórházak eszközparkjának egy része mobilizálható lesz, ezáltal

a kihelyezett elméleti képzéseket gyakorlati demonstrációval egészíthetik ki.

Ez hozzájárul ahhoz, hogy az orvosképzésben és az egészségügyi szakdolgozók képzésén, továbbképzésén egységben legyen az elmélet és gyakorlat, lehetővé váljon a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítása.

Módszertani útmutatót és egységes skill-oktatási és képzési programot is kidolgoznak az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtéséért.

Képünk illusztráció

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy fejlesztés Szegedi Tudományegyetem