Hirdetés
Művház 2018. május 14. 07:41 Forrás: Szegedi Tükör

Szerelmesek Szegeden – 111 éve és napjainkban

Képgaléria
Beköszöntött végre a jó idő, virágba borultak a fák, nyílnak a virágok, zsongnak a méhek – és a szerelmesek is. Így volt ez Szegeden több évtizeddel ezelőtt is: jönnek szerelmesek a rakpartról, a művközpontból, valamint frissen házasodott boldog párokkal is megismerkedünk a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteménye segítségével.

Amint megérkezik a jó idő, megtelik szerelmesekkel (is) a szegedi rakpart. Nem volt ez máshogy az 1980-as években sem! Édes szerelmes jelenetet látunk az 1981-ben készült képen: a lány kecses lábakkal és cipellőkben áll nekünk háttal, míg hasonló frizurájú hódolója bátran – és kicsit huncutul – néz a kamerába. A kérdés csak annyi: vajon mit tarthatott a fiú a kezében?

Egy szerelmespár 1981-ben az alsó rakparton (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye/Enyedi Zoltán; leltári szám: mfm_e559_14)

Az 1982-es kép is a Tisza mellett, az árvízi emlékműnél készült egy szerelmespárral, akik nagyon magukba feledkeztek, ez viszont a kisfiút egyáltalán nem zavarta, lásd nyitóképünket...

A hosszas udvarlás, majd lánykérés csúcspontja mindig az esküvő, mutatunk is néhány esküvői fotót az elmúlt bő száz évből: a beállított pózok mellett megfigyelhetjük a menyasszonyi ruhák változását is. Az 1903-ban készült felvételen például egy merevebben beállított ifjú párt látunk, akiket név szerint ismerünk: Császár Rudolf és Kispéter Rozál esküvőjén járunk.

Császár Rudolf és Kispéter Rozál esküvői képe 1903-ból (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t25658)

Négy évvel későbbi az a felvétel, amelynek kompozíciója hasonló, de a menyasszony modernebb ruhát visel: a pár Szőregen kelt egybe 111 évvel ezelőtt.

Szőregi ifjú pár 1907-ből. Lintner Ferenc felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t15043)

A következő fotóval ugrunk kicsit az időben: az 1940-ben készült felvétel éppen a szertartás alatt készülhetett – itt nemcsak a boldog ara, hanem a násznép ünneplőjét is megfigyelhetjük.

Szegedi esküvő 1940. július 2-án (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t14247)

Az 1965-ös felvétel már sokaknak ismerős és nosztalgikus lehet: ilyen vidáman, nagykabátban fotózkodott Lakatos Etelka és friss férje, Óhidi Ferenc a műteremben.

Óhidi Ferenc és felesége, Lakatos Etelka esküvői fényképe 1965-ből (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t24333)

A végére hagytuk a leghuncutabb képet: ki gondolta volna, hogy a kiállításnézés is lehet szerelmes program? Az 1982-es fotón egy fiatal párt látunk, akik valószínűleg úgy gondolták, randizásra a legjobb hely a November 7. Művelődési Központ Újszegeden...

Fiatal pár a November 7. (ma Bálint Sándor) Művelődési Központban egy kiállításon 1982-ben(fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye/Enyedi Zoltán; leltári szám: mfm_e691_35)

És ha már kiállítás: mind a mai napig érdemes szerelmesen (is) múzeumba járni: remek randihelyszín a Móra Ferenc Múzeum, ahol nemcsak ezt a gazdag fotógyűjteményt őrzik, de folyamatosan izgalmas kiállításokkal is várják a látogatókat.

Nyitóképünkön: Szerelmesek az árvízi emlékműnél 1982-ben. És igen, ott a sarokban az történik, amit lát (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye/Enyedi Zoltán; leltári szám: mfm_e672_31)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör szerelem