Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Új épületet húznak fel a százéves homlokzat mögött – Rövidnadrágban nyitják meg az akadémiát
Szegeden 2018. május 13. 11:22 Forrás: Szegedi Tükör

Új épületet húznak fel a százéves homlokzat mögött – Rövidnadrágban nyitják meg az akadémiát

Képgaléria
Szegedi kulturális szervezeteket mutatunk be sorozatában a Szegedi Tükör. Min dolgoznak jelenleg, miből működnek? Ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán jártak.

Hirdetés

– Két megállapodást kötöttünk a várossal. Az egyik szerint felváltva a Simándy énekversenyt vagy a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt támogatja az önkormányzat. A másik alapján a Nyári Művészeti Akadémiánk megszervezéséhez kapunk segítséget. Új, hogy tavaly hozzánk került a Vántus István Kortárszenei Napok, amelyet korábban a Vántus Társaság koordinált, bár akkor is mi biztosítottuk az anyagi és intézményi hátterét – mondta rendezvényeikről Tóth Péter. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja hozzátette, ehhez jelentős állami támogatás is társul. Alapvetően úgy gondolja, oktatási intézményük a város kulturális életének is aktív résztvevője.

Tóth Péter dékán évek óta megszállottan küzd a kar új épületéért (fotó: Szabó Luca)

Énekesek Japántól Új-Zélandig

Tevékenységeik közül néhánnyal megszólítják a városlakókat, és nemzetközi kitekintésre adnak lehetőséget. A nemrégiben véget ért X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyre minden eddiginél több, húsz országból érkezett 99 Európában tanuló versenyző. Felkészítőikkel együtt nagyjából négyszázan vitték el Szeged hírét a világba Japántól Új-Zélandig, Szerbiától Walesig. Olyan szakemberek is a közönség soraiban ültek, akik Németországból, Ausztriából és Walesből érkeztek azért, hogy ifjú tehetségeket fedezzenek fel, akik később náluk énekelhetnek. A cardiffi fesztivállal a szegedi kar még szorosabbra igyekszik fűzni a kapcsolatot: meghívják egymáshoz a versenyeik legjobbjait.

A Simándy énekverseny idei gálája. A résztvevők és felkészítőik viszik Szeged hírét a nagyvilágban

Lovas szobrot szeretne

Tóth Péter zeneszerző hét éve vezeti a zeneelméleti tanszéket és öt éve a zeneművészeti kart 220 hallgatóval és 70 tanárral. Évek óta megszállottan küzd az új épületért, mert nem hiszi el, hogy nem lehet megcsinálni. (Ezzel a szemlélettel nevelte fel a gyerekeit, és így is tanít.) Sok tervet dédelget, amivel megtölthetik az új komplexumot. Azzal szokott viccelődni, hogy lovas szobrot szeretne, ha mindez teljesül. Hetente ingázik autóval fővárosi otthona és az egyetem között, évente 40 ezer kilométert tesz meg. Vezetés közben soron következő beszédeit komponálja, otthoni nyugalmát pedig zeneírásra használja ki.

Keresik az utánpótlást

A nyári akadémián utánpótlást keres a kar; egy hét alatt a száz középiskolás együtt dolgozhat a zeneművészeti kar tanáraival, és eldöntheti, később Szegedre jelentkezik-e továbbtanulni. – Jó hangulatú az akadémia a Tisza Lajos körúti épületünkben, mert akkorra már ránk tör a kánikula. Mi Szecsődi Ferenc tanár úrral mindig látványosan rövidnadrágban nyitjuk meg, éreztetve, hogy ez már a hobbirésze az évnek. Szóval laza nyári a tábor, amit persze halálosan komolyan veszünk. A zárókoncerten pedig ott tapsol és örül nekünk a város krémje – érzékeltette a különbséget a dékán.

A Vántus-napokról úgy fogalmazott: nagyon költséges, hiszen a jogdíjak és a fellépők miatt a kortárs zene ráfizetéses, ezt tudomásul kell venni. Felvállaltan missziót teljesítenek vele, ugyanakkor a városnak szintén nagyszerű reklámja.

Papp Viktor (balról), a Simándy énekverseny első kategóriájának győztese (fotók: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Rock ’n’ roll itt lenni

Az énekverseny fordulóit az Agórában, a gálát a színházban rendezték meg. A zongoraversenynek és az akadémiának nagyrészt a kar Tisza Lajos körúti épülete ad helyet. Sőt idén nyáron egy amerikai szervezésű nemzetközi akadémiát is befogadnak. Ők eddig Olaszországban vendégeskedtek, de Szegedet meglátva úgy döntöttek, váltanak. – Az a kettősség vonzza őket, hogy a mi romos épületünkben csúcsminőségű hangszerekkel fogadjuk őket. Mi szégyenkezünk a „háború sújtotta” környezetért, ám a szegedi árak kedvezők, ezért nekik rock ’n’ roll itt lenni – fogalmazott Tóth Péter.

Antonia Dunjko horvát szoprán, a Simándy énekverseny harmadik kategóriájának holtversenyben első helyezettje

A közeljövőben azonban mindent átalakít az építkezés. A karnak otthont adó épület helyére újat húznak fel, hogy hárommilliárd forint állami támogatásból új tantermeket, vendégszobákat és egy 420 férőhelyes koncerttermet rendezhessenek be. Mindezt a műemléki oltalom alatt álló százéves homlokzat mögött. A folyamatról a dékántól megtudtuk, hogy év végéig az önkormányzat módosítja az építési szabályzatot a beépíthetőség arányai miatt. Ezután írhatják ki a tervpályázatot, majd hirdetik meg a versenyt a kivitelezésre.

Josipa Bilic horvát szoprán, a Simándy József Énekverseny második kategóriájának győztese

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem SZTE felújítás Zeneművészeti Kar

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés