Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 12. 22:28

Ragályi Elemér életműdíjas, Joe Cook fődíjas a Zsigmond Vilmos-fesztiválon

Képriport
A hang című mozi operatőre bizonyult a legjobbnak, már most biztosak lehetünk abban, lesz 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál is!

Hirdetés

Szabó Gábor, a zsűri elnöke arról beszélt a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termének színpadán, hogy az ilyen fesztiválokon derül ki leginkább, hogy az igazán izgalmas alkotások, a rövid- és kisjátékfilmek között vannak. Annak is örült, hogy a fesztivál már most elérte célját, és méltó Zsigmond Vilmos szellemiségéhez: tippünk szerint a díjazottak jelentős része, sőt akár mindenki negyven mínuszos volt – életkor alapján.

Ő a boldog rendező, Antony Petrou, aki átvette operatőre, Joe Cook helyett a díjat A hang című film fényképezéséért. Jól választott (fotók: Kovács M. Norbert)

A díjátadót követően a városháza udvarában tartottak fogadást, ahol a Szeged díját is átadó Tóth Károly önkormányzati képviselő, megköszönte a fesztivál támogatását, és hangsúlyozta, Szeged büszke erre a fesztiválra. Jávorszky Iván, a házigazda Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont első embere annak örült, hogy nagyon sokan neveztek a fesztiválra, megköszönte Szabó Éva, a Belvárosi Mozi vezetőjének a rendezvény ötletgazdájának a munkáját, egyúttal biztosított arról mindekit, lesz jövőre folytatás, várnak mindenkit vissza.

Díjazottak

A fesztivál szakmai zsűrije dicséretben részesítette kisjátékfilm kategóriában a Wonder című hazai film operatőrét, Balázs István Balázst.
Szintén dicséretben részesült A távolság/Ara című iráni film operatőre, Peyman Abbaszadeh, valamint az Ez csak egy pisztoly című amerikai film operatőre, Jonathan Chou.
Kísérleti film kategóriában dicséretben részesült a Monoscape című német alkotás, operatőre Simon Baucks.
Dokumentumfilm kategóriában a szakmai zsűri dicséretét kapta a Balu című magyar film, operatőre Chilton Flóra, rendezője Czakó Adorján.
A fesztivál közönségdíját az idén alapította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, nyerte: az Aurora Borealis – Északi fény, operatőre: Piotr Sobocinski, rendezte Mészáros Márta.
A 20 fős diákzsűri a Shaolin Kung Fu futballcsapatról szóló Vasfej kínai–német film operatőrét Christian Maria Löhrt díjazta.
Szeged díját Helstáb Martin nyerte, aki Az egér, aki egér akart lenni című filmet fényképezte.
A Kritikusok zsűrije külön dicséretben részesítette A távolság/Ara című iráni mozit.
A Kritikusok díját a Welcome című film operatőre Bántó Csaba kapta.
A Vision Team és a Special Grip Hungary által a legjobb fiatal operatőrnek felajánlott díjat a Hypnosis és a Rossz színész című filmek fényképezéséért Tóth Levente operatőr nyerte.
Az animációs kategória díját a különböző mozgóképes technikák virtuóz és eredeti szellemű ötvözéséért a Mascarpone című film operatőre Jana Pape kapta.
A Kisérleti film kategória díját a Távolság (Distance) című film operatőre Zurbó Dorottya kapta.
A dokumentumfilmes kategória díját a Monostor gyermekei operatőre Arun Bhattarai nyerte.
A legjobb kisjátékfilm díját a Földiek operatőre Gyuricza Mátyás kapta.
A legjobb nagyjátékfilm díját a XIV. Lajos halála érdemelte ki, operatőre Jonathan Ricquebourg.
Az életmű-díjat Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőrnek ítélték oda.
A fesztivál fődíját A hang című film operatőre, Joe Cook kapta.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Zsigmond Vilmos Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíj Ragályi Elemér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés