Hirdetés
Szegeden 2018. május 12. 11:45

Túlvárosiasodtunk volna?

Egyre inkább úgy tűnik, el vagyunk szokva a természettől. Félreértés ne essék: nem az allergiásokat átkozzuk, sőt.

Hirdetés

Épp egy hete írtunk arról, hogy „bedurrantak” az olasznyárfák szerte a városban. A növény virágzik, és legnagyobb pechjére két „dolgon” nem tud változtatni:

  • az evolúció során „neki szöszölős” virág jutott,
  • pont akkor szórja szét magjait, amikor az összes többi a mai kor emberének allergiát okozó növény.

És mivel nem szöszöl, átvitt értelemben, hanem éppen hogy elég látványosan csinálja, könnyű „látásra” egyenlőségjelet tenni az allergiát okozó pollenek és a nyárfaszösz közé. Pedig utóbbi nem az, ezt tüdőgyógyászok is számtalanszor igazolták már. Valójában a nyárfa magjának repítőszőre ártalmatlan cellulóz, vagyis egészségügyi vatta, azaz a gyapot anyagával azonos.

Tény, fura, amikor bokáig gázol a szöszben az ember, ha egyszer-kétszer elveri az eső, könnyebben ragad rá a cipő talpára, és nehezebben jön le onnan, de a hasonló időszakos kellemetlenségek nem lehetnek az okai egy egészséges és sok szempontból értékes nyárfa kivágásának.

Két-három hétig kell eltűrni, hogy aztán az év további részében már örüljünk a nyárfáknak. Egy-egy nagy fa kivágása esetén egy ilyen hatalmas lombtömeg, levélfelület nagy kiesést okoz helyben, és a kiváltására ültetett több csemete is csak 15–20 év alatt nő meg közel akkorára, mint a kivágott szöszölő fa.

Mégis, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél azt tapasztalják, legalább annyian támogatják helyben ezeknek a fáknak a kivágást, mint ahányan a maradásukat szeretnék. Makrai László, az NKft. ügyvezető igazgatója elmondta Szegeden a hetvenes–nyolcvanas években ültették ezeket az olasznyárfákat. Az egészségügyi felmérésük elindult, a növények kondíciója alapján évente tíz–tizenöt fát cserélnek ki, az öreg, beteg növénykeet többszörös mennyiségű, más fajú csemetékkel pótolják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: fa Makrai László olasznyár Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.