Szegeden 2018. május 11. 18:36

Két hét múlva nyit az elefántház a Szegedi Vadasparkban

Képgaléria
Rohamtempóban készül a Szegedi Vadaspark Angkort idéző elefántháza, és a három lakó a jövő héten meg is érkezik. Az indiai elefántbikák a németországi Osnabrückből érkeznek, és azonnal elfoglalják új lakhelyüket.

Hirdetés

A hatméteres belmagasságú, fűthető elefántház középső részén – amelyhez beltéri medencét is építenek – töltik majd az időt az ormányosok, ha hideg van. Az épület egyik oldalán belső látogatói részt alakítanak ki két kör alakú növényszigettel, a másikon öt bokszot az állatoknak. Az épület főbejáratánál pedig lesz egy óriási terasz, további állatbemutatókkal. A gigantikus épület Angkort, a khmer templomvárost idézi, amely Dél- és Délkelet-Ázsia természeti és kulturális értékeit is bemutatja.

Egyelőre három elefántbika érkezik az osnabrücki társintézménytől. Két bika 10 éves, egy pedig egészen fiatal, mindössze 4 éves. A későbbiekben elefánttehenek érkezésével tenyészprogramba is bekapcsolódhat a szegedi intézmény. Egyelőre azonban a bikák számára kell élhető, kényelmes környezetet kialakítani. Lesz kifutójuk, melyek igen erős acélsodronyokkal választják el a látogatóktól a nagytestű állatokat. Ezekben a sodronyokban áram is lesz, így gyorsan megszokják az elefántok, hogy nem érdemes közel menni hozzájuk. A kifutó 7000 négyzetméteres lesz.  

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy az elefántbikák főként párzási időszakban veszélyesek, de ezek a példányok ismerik egymást, jól összeszoktak, és egyelőre tehén sem lesz a közelükben. A látogatók biztonsága mindennél fontosabb, de azért nem akarják elzárni az állatokat az érdeklődőktől. Nem lesz üvegfal sehol, egy hátsó folyosón pedig olyan acélnyílásokat alakítottak ki, melyeken keresztül a fülüket, lábukat, vagy ormányukat is kidughatják, hogy minél közelebbről megcsodálhassák ezeket a hatalmas állatokat a látogatók. A három elefánt jövő héten érkezik, de a nyugalmuk érdekében nem engednek senkit a közelükbe a beköltözéskor. A komplexumot egyébként 480 millió forintos uniós támogatásból a legmodernebb trendeknek megfelelően alakítják ki.

(Helyszíni képeink a fenti fotóra kattintva láthatók.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elefántház Szegedi Vadaspark