Hirdetés
Szegeden 2018. május 11. 17:33

Parragh: A hazai munkaerő 10 százaléka külföldön dolgozik

Tisztújító küldöttgyűlését tartotta pénteken délelőtt Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara melyen Parragh László, országos elnök is előadást tartott a magyar gazdaság jelenlegi állapotáról. A kötelező optimizmuson túl kritikus hangokat is megütöttek a megyei és az országos kamarai elnökök.

Hirdetés

Bár a makrogazdasági környezet kedvező, szinte minden területen komoly munkaerőhiány tapasztalható, ami megakaszthatja a jó tendenciákat. Szegeden fontos, hogy a húzóágazatnak számító feldolgozóiparban újabb beruházások valósuljanak meg, a meglévő vállalkozások pedig fejlesszenek. Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke éves beszámolójában felhívta a figyelmet arra, a megye gazdasága az országos átlag alatt teljesít, így a tendencia a térség leszakadását eredményezheti. Új innovációkra is szükség van, így például jó lehetőségeket kínál az egészségipar, a turizmus, illetve a megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztések is lendületet adhatnak a régió gazdaságának.

Előadást tartott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is a kamarai tagság előtt. Bár az új kormány megalakulása előtt nem akart részleteket elárulni azokról a javaslatokról, melyeket a kabinet elé tárnak majd, annyit azért elmondott, hogy a fojtogató munkaerőhiány leküzdése az elsődleges céljuk. Az aktív hazai munkaerő 10 százaléka ugyanis jelenleg külföldön dolgozik, ami komoly gond, hiszen ez a több mint félmillió munkavállaló nagyon hiányzik a rendszerből.

Az egykor szocialista országokban úgy gondolták a rendszerváltás idején, az olcsó munkaerővel fogják a régióba csábítani a befektetőket. Ez egy darabig tényleg vonzó volt a tőke számára, ám mára komoly hátrány ez a közép-kelet európai országoknak, hiszen a bérszínvonaluk messze lemaradt Európa nyugati felétől. A befektetők ezért hiába is jönnének, már nincs annyi dolgos kéz, mint amennyi kéne nekik. Parragh szerint egyébként egész Európában komoly gond a munkaerőhiány, ezért is mennek el tőlünk olyan sokan, és a legfőbb gond az, hogy ők éppen azok a fiatalok, akik nyelveket beszélnek, nyitottak az újdonságokra.

Komoly probléma ugyanakkor idehaza a túl nagy állami apparátus, ezért a bürokráciacsökkentés elengedhetetlen a következő kormányzati ciklusban. Gyorsítani kell az ügyintézést, ugyanakkor erősíteni a szakképzést, mert a gimnáziumba jelentkezők számára már nem alternatíva a szakma tanulása, ők mindenképpen egyetemre, főiskolára szeretnének járni. Pedig a tények is azt igazolják, hogy a diploma önmagában nem garancia a jó keresetre. Sőt, vannak olyan szakmák, ahol egy egyetemi oktató fizetésének kétszeresét is hazaviheti a dolgozó.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munka munkaerőpiac munkahely munkáltató munkavállaló Nemesi Pál Parragh László