Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Emlékőrzés: táblát kapott Kristó Gyula történészprofesszor a Boldogasszony sugárúton
Szegeden 2018. május 11. 16:42

Emlékőrzés: táblát kapott Kristó Gyula történészprofesszor a Boldogasszony sugárúton

Képriport
14 évvel a halála után emléktáblát avattak Kristó Gyula történészprofesszor, Szeged díszpolgára egykori Boldogasszony sugárúti lakhelye előtt. Szerkesztőként az ő nevéhez fűződik a Szeged története című ötkötetes monográfia, ami máig a legátfogóbban mutatja be a város múltját, de őt tartották első királyaink legnagyobb ismerőjének is.

Hirdetés

(Fáradt és lusta olvasni? Görgessen egy kicsit, és nézze meg ezt másfél perc alatt a Szeged TV lenti videójában!)

„Talán nincs még egy olyan ember, aki a magyarság történetét annyira behatóan és mélyen ismerte, mint ő. És egész életét arra áldozta, hogy ezt a hatalmas tudást másokkal is megoszthassa. Szeged pedig a mai napig hálás lehet neki ezért. Emlékét nem felejtjük, kívánom, hogy neve és munkássága legalább olyan sokáig éljen, mint amilyen messzire kutatói munkája a történelmi időkbe visszanézett”

– mondta Solymos László alpolgármester a táblaavatás előtt.

Az alpolgármester után Gyenge Zoltán, a BTK jelenlegi dékánja azt mondta egykori elődjéről: az oktatók kiválósága alapján a szegedi bölcsészkar a legjobb az országban. Ez pedig nem így lenne, ha nem lennének olyan személyiségek, mint Kristó Gyula, aki nem csak kiváló tudós, de remek tanár is volt. Egykori tanítványa, Petrovics István történész szerint óriási élmény volt az óráira járni. 

„Az első szemináriumok néhány óráján bénultan próbáltunk valahogy részt venni a munkában, és hát ő érezte, hogy valahogy nem mennek a dolgok, még teljesen nem is hangolódtunk egymásra, de inkább az lehetett érezése, hogy nem vagyunk kellőképpen felkészülve és akkor azt mondta, jó, akkor legközelebb csak olyan kérdést fogok feltenni, hogy mikor adták az Aranybullát. Tehát, hogy ne kelljen gondolkodni, csak éppen egy évszám. Rá ez volt a jellemző, olyan szemináriumok voltak, amik nem az anyagismereten múlottak alapvetően, hanem a gondolkodási készségen és az elemző készségen”

– emlékezett vissza az SZTE docense.

Kristó professzor a felszólalók szerint tanárként, dékánként, az egyetem rektoraként is a közösséget szolgálta, magánemberként viszont az egy két éve megjelent különleges kötet árul el róla a legtöbbet.

„Ahogy abban le van írva az egész élete, az mutatja, hogy mennyire szerény és mennyire nagytudású volt, és ugyanakkor mindenki fontosabb volt, mint saját maga, nagyon sok betegség után nagyon sok kitartó munkát végzett és én úgy gondolom, hogy azt a könyvet, az Érték és értelem, nem a reklám helye, de az Érték és értelem című könyvet, amit a Jate Press adott ki, abban minden ilyesmi benne van, hogy milyen ember volt, ő maga leírta az egész életét, még a származását is, és a tudományos harcokat is”

– nyilatkozta az özvegy.

Kristó Gyula özvegye és családja már nem ebben az épületben él, emléktáblája viszont mostantól hírül adja az utókornak: itt élt és dolgozott őseink történetének nagy kutatója.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: emléktábla Tarnay Kristóf Ábel történész történészprofesszor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés