Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 9. 21:00

Szülőházánál emlékeztek Zsigmond Vilmosra

Képriport
Két évvel ezelőtt helyezte el az önkormányzat a világhírű operatőr szülőházánál az emléktáblát, amelyre idén is felkerültek az emlékezés koszorúi. Szerda délután a város képviselői, családtagok, barátok, tanítványok tisztelegtek a város híres szülöttje, Zsigmond Vilmos előtt.

Hirdetés

2016 óta emléktábla őrzi a szegedi szülőházának falán az Oscar-díjas operatőr Zsigmond Vilmos emlékét. A II. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál részeként idén is többen tisztelegtek a művész előtt.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a koszorúzás előtt elmondta, már hagyománynak tekinthető a megemlékezés, mivel idén második alkalommal gyűltek össze a tisztelők a Dobó utcai épület előtt. „Ez egy méltó tiszteletadás egy olyan embernek, aki ebből a házból indult el világhír felé” – mondta Bokor Balázs. Véleménye szerint azért is jelentős a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, mert nem csak a fiatalokat ösztönzi arra, hogy az operatőr szakmát választva sikereket érjenek el, hanem a névadó emlékét is méltóképpen őrzi.

James Chressanthis, amerikai operatőr, rendező, író, producer Zsigmond Vilmos tanítványa volt. Ahogy fogalmazott, a világhírű operatőr egy fantasztikus, elképzelhetetlenül érdekes élet élt meg. Elmondta, Zsigmond Vilmos neve az egész világon a filmgyártással foglalkozók számára az etalon. Nem csak a művészeti szakmaisága, hanem a zsenialitása miatt is, aki munkájával jelentős hatással volt a mozi világára. És aki soha nem felejtette el, honnan is jött.

„Ahogy itt állok, valójában több ezer embert – filmeseket, stábtagokat, diákokat – képviselek, akiket tanított és akinek átadta tudását. Megosztott velük mindent, amit tudott.” – mondta James Chressanthis.

Kozma József önkormányzati képviselő kiemelte, Zsigmond Vilmos nagyon sokat adott és ad tanítványain keresztül mind a mai napig a világ kultúrájának. Bejárta szinte az egész világot, de soha nem felejtette el szülővárosát.

A város kulturális életében a filmnek fontos szerepe van és a fesztiválnak köszönhetően még jelentősebb is lehet, amely méltó emléket állít névadójának. – zárta beszédét Kozma József.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: emléktábla koszorúzás szülőház Zsigmond Vilmos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés