Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 9. 20:19

Elstartolt a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál: 4 nap alatt 70 óra mozi

Képriport
A Dugonics térről a Belvárosi Mozi közel százesztendős épületéig Taiko menetdobosok csalogatták a nézőket a második alkalommal megrendezett Zsigmond Vilmos Filmfesztivál megnyitójára. Öt kontinensről közel négyszáz filmmel neveztek idén az alkotók.

Hirdetés
Hirdetés

– A jó film jóvá tesz! – mondta Kozma József köszöntőjében.

A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke az Oscar-díjas operatőrről elnevezett moziteremben arról beszélt, hogy a szegediek büszkék kulturális hagyományaikra: a városban alkotók százai, ezrei és befogadók tízezrei élnek.

Az önkormányzat pedig fontosnak tartja, hogy jelentős intézményhálózatot tartson fenn, és biztosítsa a feltételeket a kultúra hivatalos intézményeinek és civil szervezeteknek.

– Az ország nagy részében bevásárló központokba, plázákba szorult vissza a mozi, nálunk Szegeden, egy közel százéves, patinás épületben van az otthona. Itt él és virágzik a filmművészet városunkban, mert hagyománya van és jelentős számban él itt mozi szerető közönség. Komoly érdeme van ebben az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos munkáságának.

Szabó Éva Andrea, a Belváros Mozi vezetője, a fesztivál egyik ötletgazdája arról beszélt, hogy kedves kötelességüknek tettek eleget, amikor tavaly életre hívták ezt, a mára nemzetközivé lett fesztivált.

– Zsigmond Vilmos egész életében büszke volt szülővárosára. Bármerre is élt a világban, mindig szegedinek vallotta magát. Azt szeretnénk, ha lokálpatriotizmusa és barátságos egyénisége határozná meg a fesztivál hangulatát. Olyan négy napot terveztük, ahol reményeink szerint öttől 85 éves korig mindenki jól érezheti majd magát – mondta a mozivezető.

Jávorszky Iván, a Belvárosi mozit is üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a Szeged díszpolgáráról elnevezett seregszemle egy kicsit más fesztivál, mint a többi, mert

a szegediek is egy kicsit mások: nálunk ugyanis sokat süt a nap és az itt élők nyitottabbak más emberek kultúrájára.

– Az idén öt kontinens fiatal alkotói küldték el munkáikat a fesztiválra. Mindegyik másként látja ugyanazt a világot, amelyben élünk. Négy napig most világkörüli utazásra hívjuk a szegedieket és vendégeinket a filmek segítségével. Ezért idén is olyan programokat igyekeztünk szervezni, ahol mindenki – alkotók, nézők, szakmabeliek és laikusok – egyaránt jól érzik magukat – mondta az ügyvezető.

A köszönhetőket követően a Fool Moon acappella band különleges, erre az alkalomra összeállított dalokból álló koncertje után versenyen kívül levetítették az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar filmjét, az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Testről és lélekről című Enyedi Ildikó alkotást.

A következő három napon a nemzetközi ítészeknek 70 órányi filmet kell megtekinteniük, mielőtt döntést hoznának.

A zsűri elnöke Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas operatőr, aki többek között Zsigmond Vilmos egyetlen, maga rendezte filmjét, a Tékozló apát fényképezte. Tagjai: James Chressanthis, az Amerikai Operatőrök Társaságának tagja; Herbai Máté az idei Camerimage fesztivál fődíjasa; Muhi András Balázs Béla-díjas producer, valamint Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, forgatókönyvíró.

Lesz egy ötfős kritikus zsűri, amelynek elnöke Báron György filmesztéta, filmkritikus, a MÚOSZ kritikus szakosztályának elnöke.

Az idei fesztiválon már huszonegy főből álló diákzsűri is működik. Ők a szegedi egyetem hallgatói, illetve a szentesi Horváth Mihály-gimnázium, a Radnóti-, a Deák Ferenc- és az SZTE gyakorló-gimnázium diákjai.

Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztiválon öt kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti- és dokumentumfilm, animáció – versenyeznek az alkotások.

Az idei seregszemlére csaknem négyszáz alkotást neveztek, a hetvenórás versenyprogramot egy előzsűri állította össze, ebből választják majd ki a fődíjast és a kategóriagyőzteseket.

A Báron György filmesztéta vezette kritikusok zsűrije is megnevezi az általuk legjobbnak talált alkotást, valamint a középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri is értékeli a filmeket, és szombaton este a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos nevét viselő nagytermében átadják a közönségdíjat is.

Kísérőprogramok is lesznek

A négynapos fesztivál ideje alatt kísérő programokon is részt vehetnek az érdeklődők. A versenyprogramot információs vetítések, koncertek, kiállítások, szakmai rendezvények egészítik ki: workshopot tart például James Chressanthis, közönségtalálkozókat szerveznek, valamint vizsgafilmjeikkel bemutatkoznak Szász János tanítványai is a Színház- és Filmművészeti Egyetemről.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Belvárosi Mozi film mozi

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés