Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 9. 16:43 Forrás: Szeged Televízió

Megjavították Sára szívét Szegeden

Egy újabb határon túli magyar gyerek kapott esélyt az egészséges, boldog életre a Rotary Gift of Life programjában. A temesvári Sára csak 17 hónapos, de már két szívműtéte is volt, hogy egyszer ugyanolyan önfeledten játszhasson, mint a kortársai. A beavatkozások sokmilliós költségét a rotarysták állták.

Hirdetés

(Fáradt és lusta olvasni? Görgessen egy kicsit, és nézze meg ezt másfél perc alatt a Szeged TV lenti videójában!)

Sárának születésekor egy nagy és egy kisebb luk volt a szívén, ezek kétéves korára már az életét veszélyeztették volna. Otthon, Romániában nem tudtak segíteni rajta, így került Magyarországra a Rotary programjában. A szegedi orvosok egy tüdőbetegségre is gyanakodtak, és hogy ne tegyék kockára a kislány életét, kétszer kellett megoperálni. Az első műtét nyolc hónapos korában volt, majd hosszabb gyógyszeres kezelés után elvégezték rajta a második beavatkozást is.

Ki kellett nyitni a szívet, leállítani a szívműködést, addig mesterséges keringést biztosítani, ezt a nagy lukat egy folttal elzárni, a tüdőartériáról eltávolítani a szalagot és megoldani a problémát. Szerencsére elindítva a szívet alacsony maradt a jobbkamara-nyomás, a beteg jól van és valószínűleg egészséges lesz teljes mértékben

– mondta a Szeged Televíziónak Dr. Hartyánszky István, szívsebész.

Sára felépülése nagyon jól halad: csak két hete volt a műtét, de már remekül van. A sajtótájékoztató alatt egy kicsit unatkozott, de több ajándékot is kapott, ezek már felkeltették az érdeklődését. Szülei is boldogok, jó híreket kaptak az orvosoktól.

Egy-két hónapig még vissza kell jönni kontrollra, gyógyszereket még fogunk szedni egy olyan jó fél évig, utána, azt mondták, hogy egy-két év múlva rendes, normális baba lesz, gyógyszerek nélkül. Lehet sportolni, futkorászhat, úgyhogy minden rendben lesz!

– nyilatkozta a tévének Sára édesanyja.

A kislány műtétei voltak a Rotary hazai életmentő programjának eddigi legdrágább beavatkozásai: több mint 6 millió forintot költöttek Sára szívének meggyógyítására. A pénz jelentős része Szeged amerikai testvérvárosából, Toledóból érkezett. A Gift of Life programban a Rotary nem csak a műtéteket finanszírozza: modern műszereket is vásárolnak és továbbképzést szerveznek a határon túli kardiológusoknak, hogy ezzel segítsék a betegségek korai felismerését és a gyerekek mielőbbi gyógyulását.

Videónk is van! Nézze meg mindezt a Szeged Televízió híradójának riportjában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gift of Life Rotary szegedi gyermekklinika szív szívművét
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés