Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 9. 16:17

Mostantól lámpa segíti a gyalogosokat az Európa Ligetnél

Képriport
A villamosvégállomás miatt jelentősen megnövekedett az úttesten átkelő gyalogosok száma, ezért volt szükség a lámpa felszerelésére.

Hirdetés

Már sokkal biztonságosabban tudnak átkelni a gyalogosok a Csongrádi sugárúton, az Európa Ligetnél. Mostantól már lámpa segíti őket. A beruházás indokolt volt, hiszen a gépkocsiforgalom is megnövekedett, mivel sokan a sándorfalvi lehajtón jönnek le az autópályáról, illetve a gyalogosok száma is emelkedett a villamosvégállomás miatt – mondta Frankó János az önkormányzat fejlesztési irodájának munkatársa. Kiemelte, először egy zebrát festettek fel, de az nem nyújtott elég biztonságot, baleset is történt és ezért döntöttek a jelzőlámpa felállítása mellett. Ráadásul ez a lámpa a látássérülteknek egy plusz szolgáltatást nyújt. Ők egy távirányítóval „hangossá” tehetik a lámpát, azaz amikor zöldet mutat, ezt sípolással jelzi.

A gyalogosok gomb megnyomásával befolyásolhatják a lámpát, azaz kérhetik a zöld jelzést. Így, amikor nincs átkelő, az autósok tudnak haladni. Természetesen a lámpát összehangolták a Makkosházi körút – Csongrádi sugárút kereszteződésében lévő lámpával.

A beruházás 15 millió forintba került, amit teljes egészben az önkormányzat finanszírozott, annak ellenére, hogy az út állami tulajdonban van – mondta Frankó János.

Ballai Annamária, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád megyei Egyesületének elnöke volt az első, aki kipróbálhatta a látássérülteknek segítséget nyújtó hangjelzés bekapcsolását. Szerinte sokkal könnyebb így közlekedniük, nagy segítség ez nekik. A távirányítós lámpa pedig mindenkinek jó, mert csak akkor ad hangjelzést, amikor szükség van rá. Ilyen távvezérlőt a látássérülteknek segédeszközöket árusító boltokban lehet megvásárolni – mondta.

Ezzel a távvezérlővel minden érzékelővel felszerelt lámpa irányítható. Sajnos Szegeden még nem elterjedt, de Budapesten már több van. Ott emellett utastájékoztató táblákat is „szóra lehet bírni”, és a mozgólépcsők irányát tudják a segítségével megállapítani – tette hozzá Ballai Annamária.

A körzet önkormányzati képviselője, Kozma József elmondta, a környék lakói folyamatosan kérték tőle, hogy tegyék biztonságosabbá az átkelést ezen a szakaszon. Több baleset is történt, ami még indokoltabbá tette a lámpák felszerelését. Hosszas egyeztetések után sikerült önkormányzati forrásból megvalósítani a beruházást és így a gyalogosok a mai naptól már sokkal nagyobb biztonságban kellhetnek át az úton.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrádi sugárút Európa Liget jelzőlámpa Kozma József lámpa Makkosház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés