Túl a városon 2018. május 8. 20:33 Forrás: Time / MTI / 24.hu / szeged.hu

Donald Trump: Az Egyesült Államok felmondja az iráni atommegállapodást

Az amerikai elnök magyar idő szerint este nyolc után kezdődő sajtótájékoztatóján jelentette be azt, amiről mindenki remélte, hogy nem fogja bejelenteni.

Az iráni atommegállapodás azért jött létre, hogy megvédje az Amerikai Egyesült Államokat és szövetségeseit egy iráni atombombától. Bizonyítékunk van rá, hogy az Irán ígéretei hazugságok voltak

– mondta Donald Trump a Fehér Házban.

Az elnök a konkrét bejelentés előtt arról beszélt, hogy az iráni rezsim az egyik legerősebb támogatója a terrorizmusnak, az al-Kaidának, a táliboknak, és a Hezbollahnak.

Bár az előző amerikai kormány más országokkal közösen szerződést kötött Iránnal, hogy megpróbálják megakadályozni az atomprogramjukat, ez sikertelen volt, hiszen az urándúsítás továbbra is zajlik az országban, mondta Trump.

Arról is beszélt, hogy a döntés előtt egyeztettek a szövetségeseikkel, Franciaországgal, Németországgal, az Egyesült Királysággal, továbbá a közel-keleti országokkal, és egyetértettek abban, hogy Iránnak soha nem szabad megengedni, hogy atomfegyvere lehessen.

Azt is mondta, nem engedi, hogy az amerikai polgárokat a világ legpusztítóbb fegyvere és annak  bevetésének veszélye fenyegesse.

Miután bejelentette, hogy

az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az Iránnal kötött atompaktumból,

Trump arról is beszélt, hogy újra életbe léptetik a nukleáris programja miatti korlátozásokat Irán ellen, ha pedig ezek után sem hagynak fel az urándúsítással, akkor a közel-keleti országnak súlyosabb következményekkel kell számolnia, mint korábban bármikor.

Bejelentését követően békét és támogatást ajánlott az iráni népnek az amerikai elnök, Donald Trump szerint az irániak jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Az iráni politikai rendszert elnyomóként jellemezte, amely négy évtizede uralkodik az ország népén. Mint mondta, nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre. Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét – tette hozzá.

A megállapodás felmondása szakértők szerint beláthatatlan következményekkel járhat a közeljövőben az Egyesült Államok, Európa és Irán közötti kapcsolatokban. 

Elemzők szerint Irán Trump bejelentése után nagyjából két utat választhat: minél előbb közlik a világgal, hogy az USA szankciói ellenére ők továbbra is tartják magukat az alkuhoz, bízva abban, hogy az olajkereskedelmet kiterjeszthetik az európai vállalatok körében. Ezzel viszont nagy valószínűséggel feszültséget keltenek majd Európa és az USA között.

A másik verzió, hogy válaszul az amerikai elnök bejelentésére, agresszívan lépnek fel és felgyorsítják az urándúsítást. Ezzel biztosan azt érnék el, hogy európai államoknak is szankciókat kellene kivetniük rájuk, valamint nagyon közel kerülnének a Trump által említett "minden korábbinál súlyosabb" szankciókhoz. A világ pedig így szinte biztos, hogy egy újabb atomválságba sodródna.

De mi ez az iráni atompaktum?

Trump már a választási kampányában is bírálta a még Barack Obama idején, sokévnyi előkészítés után 2015-ben megkötött szereződést, amit az USA és Irán mellett Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Kína írtak alá. A bonyolult, számos részletet érintő szerződés rövid lényege, hogy Irán vállalta hadi célokat irányzó atomprogramja leállítását és elismerte a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség ellenőrzési jogát. Ez volt Barack Obama külpolitikájának legnagyobb sikere, amiről rá jellemző módon Trump többször is kijelentette, hogy a legrosszabb megállapodás, amit valaha látott.

Az új elnök a 2016-os kampányban megígérte, hogy fel fogja mondani a szerződést, hacsak nem történik drasztikus változás Irán részéről. Hivatalba lépése óta is sokat kritizálta a megállapodást, ezidáig azonban benne maradt, szakértők szerint egyes tanácsadói javaslatára. Csakhogy Trump tanácsadói környezete az elmúlt időszakban jelentősen átalakult, az új nemzetbiztonsági tanácsadó, John Bolton és az új külügyminiszter, Mike Pompeo mindketten Irán-ellenesek és a szerződést felbontását szorgalmazták, csakúgy mint Trump közel-keleti szövetségesei, Izrael és Szaúd-Arábia. Az, hogy most mégis a kilépés mellett döntött – amit már hetek óta lehetett sejteni, hogy be fog következni – elemezők szerint legalább annyira belpolitikai, mint külpolitikai lépés. Trump számára rendkívül fontos, hogy ezáltal egy újabb választási ígéretéről mondhatja el, hogy betartotta, nem véletlenül fogalmazott úgy sajtótájékoztatóján, hogy „ha én valamit megígérek, azt be is tartom.”

Az elmúlt időszakban több európai diplomata, valamint Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is próbálták lebeszélni Trumpot a szereződésből való kilépésről, Macron egy teljesen új tartalmú megállapodás megkötését is felvetette, ezek szerint, mindhiába.

Reakciók

Mogherini: Az EU fenntartja az egyezményt

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartása mellett – szögezte le kedden este Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Trump bejelentése után.

Rövid sajtónyilatkozatában Mogherini arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az Egyesült Államok kilépésének ellenére is őrizzék meg a 2015-ben aláírt egyezményt, az ugyanis kulcsfontosságú a közel-keleti térség, Európa, illetve az egész világ biztonsága szempontjából. Kijelentette, a szerződés működik, és eddig elérte a célját, vagyis garantálta, hogy Irán nem fejleszt atomfegyvereket.

Netanjahu egyetért Trumppal

Benjámin Netanjahu izraeli minsizterelnök szerint Donald Trump amerikai elnök bátor, helyes döntést hozott az iráni nukleáris alku felmondásával. Mint mondta, Izrael nagyra becsüli és támogatja Donald Trump döntését. A miniszterelnök beszédét az izraeli tévécsatornákon élő adásban közvetítették, közvetlenül Trump korábban egyenes adásban bemutatott beszéde után. 

„Erőteljesen válaszolunk minden támadásra” – hangsúlyozta Netanjahu, aki arról is beszélt, hogy Irán dollármilliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban. Szerinte a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzeket biztosított Iránnak, és lehetővé tette, hogy atombombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson. 

Az izraeli hadsereg az óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában – közölte az egyik helyi kereskedelmi tévécsatorna esti híradója. Emellett a hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre az egyik izraeli újság honlapjának értesülése szerint.

May, Macron és Merkel nem örül

Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár Trump döntését.

A három ország vezetői alig burkolt utalást tettek arra is, hogy nem kívánnak gazdasági szankciókat alkalmazni Irán ellen, és szintén nem leplezett diplomáciai megfogalmazásokkal követelik, hogy Washington tartózkodjon a megállapodás végrehajtását akadályozó lépésektől az iráni egyezményben továbbra is részes országokkal szemben.

Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közleményben leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett, mivel a megállapodás továbbra is fontos a közös biztonsági érdekek szempontjából. Felhívják a figyelmet arra, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá.

A három európai vezető felszólította a megállapodás összes érintett országát, hogy tartsák fenn elkötelezettségüket a szerződés maradéktalan végrehajtása mellett, és felelősségteljesen cselekedjenek.

Kiemelték: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint Irán folyamatosan tartja magát a megállapodásban vállalt korlátozásokhoz, és ennek következtében a világ biztonságosabbá vált.

A közlemény szerint biztosítani kell az iráni népnek azokat a gazdasági előnyöket, amelyek a nukleáris programról kötött megállapodáshoz kapcsolódnak.

A három vezető arra biztatta Iránt, hogy visszafogottan reagáljon az Egyesült Államok döntésére, és felhívták Teherán figyelmét arra, hogy változatlanul teljesítenie kell a megállapodásból eredő kötelezettségeit. 

Obama szerint nagy hiba

Az Egyesült Államok előző elnöke megfontolatlannak és komoly hibának minősítette Donald Trump döntését. Barack Obama rövid közleményben fejtette ki álláspontját a jelenlegi elnök döntéséről.

„Úgy gondolom, hogy komoly hiba a megállapodás felmondása anélkül, hogy Irán bármiképpen is megsértette volna azt”

Bár maga a volt elnök az elmúlt hónapokban nem aktivizálta magát a megállapodás életben tartása érdekében, volt külügyminisztere, John Kerry aktív árnyékdiplomáciát folytatott. Kerry kétszer is találkozott Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, legutóbb két héttel ezelőtt New Yorkban, tárgyalt Frank-Walter Steinmeier német államfővel, aki az egyezmény aláírásakor külügyminiszter volt, találkozott Emmanuel Macron francia államfővel és telefonon egyeztetett Federica Mogherinival, az Európai Unió külügyekért felelős biztosával is.

Kerry még kedden délelőtt is arra szólította fel Donald Trumpot, hogy ne mondja fel az egyezményt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Irán