Hirdetés
Művház 2018. május 8. 13:41

Bhutáni film is nevezett a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Képriport
Öt kontinensről közel négyszáz filmet neveztek az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra. Az idén második alkalommal megrendezett seregszemlével a 2016-ban elhunyt szegedi születésű operatőr előtt is tiszteleg Szeged.
Hirdetés

Jávorszky Iván, a fesztivált rendező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a fesztivál alapítója a Klauzál téren felállított csapó-installáció előtt arról beszélt kedden délelőtt, hogy rekordszámú, 387 nevezés érkezett. A szegedi rendezvény különlegessége, hogy operatőrök versengenek egymással, ami ritkaság a filmfesztiválok között.

– Magyarországon nincs hasonló filmszemle, de ez így van jól, hiszen nincs még egy vidéki város, amely olyan nagy formátumú filmes szülöttel dicsekedhet, mint Szeged – mondta Jávorszky Iván.

A világ legjobb tíz operatőre között számon tartott Zsigmond Vilmosnak szülővárosa 2004-ben díszpolgári címmel fejezte ki a tiszteletét, egy évvel később a Belvárosi Mozi róla nevezte el az ország legnagyobb és legrégebbi nagytermét. A fesztivál rangját az is jelzi, hogy nívós zsűri bírálja el a nevezett filmeket.

A zsűri elnöke Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas operatőr, aki többek között Zsigmond Vilmos egyetlen, maga rendezte filmjét, a Tékozló apát fényképezte. James Chressanthis, az Amerikai Operatőrök Társaságának tagja, Zsigmond Vilmos tanítványa és barátja. Az idei Camerimage fesztivál fődíjasa, így a világ egyik legjobb operatőre, Herbai Máté is a fesztivál egyik zsűritagja. Muhi András Balázs Béla-díjas producer, az Inforg Stúdió alapító tagja is ott ül majd a bírálók között. Az ötödik zsűritag Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, forgatókönyvíró lesz.

Szabó Éva Andrea, a Belvárosi Mozi vezetője, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója, alapítója ehhez hozzátette, hogy tavalyhoz képest kisebb változások lesznek, ugyanis a korhatárt eltörölték, így a legjobb operatőr díjára hetven éven felüli és húsz éves aspiráns is van. A magyar alkotások mellett Németországból, Franciaországból jött a legtöbb alkotás, de szlovén, örmény, spanyol, indiai, kínai alkotók is jelentkeztek, sőt egy bhutáni–magyar koprodukciós alkotás is versenyez. Lesz egy ötfős kritikus zsűri, amelynek elnöke Báron György filmesztéta, filmkritikus, a MÚOSZ kritikus szakosztályának elnöke.

Az idei fesztiválon már huszonegy főből álló diákzsűri is működik. Ők az SZTE hallgatói, illetve a szentesi Horváth Mihály-gimnázium, a Radnóti-, a Deák Ferenc- és az SZTE gyakorló-gimnázium diákjai.

Hárommillió forintos díjat alapított a Special Grip Hungary és a VisionTeam filmtechnikai berendezéseket, eszközöket gyártó cég, amelyek szakmai kiállítással is támogatják a fesztivált. A nemzeti médiahatóság félmillió forintos díjat ajánlott fel a közönség által legjobbnak ítélt filmnek. A fesztivál díját Popovics Lőrinc szobrászművész készítette – műve reflektál a „fény és árnyék mesterére”.

Számos kísérőprogrammal készülnek a szervezők. Például a palicsi és debreceni testvér-fesztiválok díjnyertes alkotásait tűzik műsorra, bemutatkozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szász János vezette filmes osztálya. Délelőttönként alkotó–kritikus-közönségtalálkozókat tartanak, James Chressanthis amerikai operator pedig workshoppal készül, majd levetítik a No Subtitles című, Zsigmond Vilmosról és Kovács Lászlóról készült portréfilmet, és egy másik portréfilmet Illés György „Papiról”, akinek Zsigmond Vilmos az Oscar-díj átadón köszönetet mondott. Újdonság, hogy „Kicsik Fesztiválja” címmel délelőttönként a Kecskeméti Animációs Stúdió és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb meséit vetítik az 5–10 éves gyerekeknek.

A szerdai nyitó napon a Dugonics térről indulva a Kárász utcán át a moziig Taiko menetdobosok csalogatják a nagyérdeműt. A Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében 17 órától a Fool Moon acappella band különleges, erre az alkalomra készült koncertje után az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb, legsikeresebb filmjét, az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmet vetítik.

Hazai kedvencek címmel újra műsorra tűzik A Viszkis, valamint a Kincsem című filmeket (ezek operatőre, Szatmári Péter szintén neves díjat nyert a közelmúltban) és egy Oscar-blokkot azokból a kisfilmekből, amelyek elnyerték vagy a közelébe jutottak a nevezetes szobrocskának.

Zsigmond Vilmosnak ez alkalommal a McCabe és Mrs. Miller című, Robert Altman rendezte, 1971-ben bemutatott filmjét vetítik, ami igazi kuriózum – ezzel a művel alapozta meg Amerikában a hírnevét.

Esténként színészzenekarok szórakoztatják a fiatalokat és bárkit, aki bírja, és ellátogat a Belvárosi Moziba május 9–12. között.

Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál