Hirdetés
Túl a városon 2018. május 8. 10:24

A kenyér áfájának csökkentését akarják a pékek

Évek óta napirenden tartja a Magyar Pékszövetség a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. Úgy tűnik lehet előrelépés az ügyben, mivel a meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését.

Hirdetés

A hírek szerint a leköszönő földművelésügyi miniszter Fazekas Sándor és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az eddigi áfacsökkentések jó hatással voltak az elmúlt időszakban az élelmiszerkereskedelemre, mivel megnövelték a sertés- és csirkehús eladását. Az áfacsökkentéssel kapcsolatos tapasztalatok más országokban is kedvezőek. Például évekkel ezelőtt Romániában szintén jelentősen csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adóját, és ez hatékony volt.

A szakértők szerint a csökkentésnek gazdaságfehérítő hatása van, élénkíti a kereskedelmet, így sokkal kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról is beszélt, hogy nem csak a pékáruk áfáját kellene csökkenteni 5 százalékra, hanem a lisztét is.

Septe József, a pékszövetség elnöke kiemelte: az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is.

Septe József reményét fejezte ki, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését. Az ágazat szereplői készen állnak az egyeztetésre, a vállalkozások az áfacsökkentésből adódó mozgásteret felzárkózásra, a versenyképesség fejlesztésére tudják fordítani - összegezte az elnök.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áfa áfacsökkentés kenyér Magyar Pékszövetség