Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. május 7. 14:50

Színház: Új műsorhoz új férfi kell

… de nem csak a főigazgató és műsor lesz új szeptembertől Szegeden. Változik a színház arculata, társulati tagok jönnek és mennek, idén először lesz előbérletezés is. Szóval, az átlagosnál jóval izgalmasabb évad elé néz a szegedi színház és a nézők is.

Hirdetés

A két játszóhelyen összesen 15 bemutatót tartanak a 2018/2019-es évadban: 3 opera, 3 vígjáték, 4 színmű, 1 musical, 2 zenés gyerekdarab, valamint 2 balett premier várja majd a színházlátogatókat jövő év májusáig.

 

A szokottnál jóval korábban, már ma délelőtt bejelentette a jövő évad műsortervét és az új bérletakciókat a Szegedi Nemzeti Színház július 1-től kinevezett főigazgatója.

Barnák László elmondta, Horgas Ádám főrendezővel és Gyüdi Sándorral, az operatagozat vezetőjével közösen állították össze a jövő évad műsorát.

A műsorterv változatos: újra felfedezett klasszikusok és kortárs művek, prózai és zenés darabok egyaránt szerepelnek a kínálatban.

Az intézményt július 1-jétől irányító színész-rendező a jövő évadról tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Nagyszínház első bemutatója október 5-én rendhagyó módon prózai darab, Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka lesz az új tagozatvezető, Horgas Ádám rendezésében.

Enrico Morelli készíti a Szegedi Kortárs Balett Orfeusz és Euridiké című produkciójának koreográfiáját, amelynek bemutatója október 19-én lesz.

A szegedi balettársulat nem először dolgozik együtt az olasz koreográfussal. 2015-ben a Marguerite Duras regénye nyomán készült Moderato cantabile című produkciót, majd egy évvel később Menyegző címmel egy újabb táncjátékot is készített a szegediekkel közösen a vendégkoreográfus.  

A balett premiert egy koprodukciós operabemutató, a Figaro házassága követi november 3-án Szabó Máté rendezésében.  November 17-től pedig a Szaffi című zenés mesejátékot tűzi műsorára a színház.

A Toronykőy Attila által színpadra állított premiert a Valahol Európában című musical követi, amelyet Szőcs Artur rendez. A Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter fémjelezte produkciót a színház egyik húzódarabjának szánják.

Az évad második gyermekeknek szóló előadása Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátéka lesz 2019 februárjában.

Negyedszázada szerepelt utoljára a szegedi teátrum műsorán a Bajazzók és a Parasztbecsület, a két egyfelvonásos operát Halasi Imre állítja színpadra jövő tavasszal.

Májusban előbemutatóként láthatja a közönség Alföldi Róbert rendezését, Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét, amelyet a következő évadban fognak majd nagyobb előadásszámban játszani.

A Kisszínházban összesen 7 bemutatót terveznek.

Az évad a Horváth Mihály utcában Örkény István Tóték című vígjátékával indul, majd Lukáts Andor rendezi Závada Pál Utolsó üzlet című művének ősbemutatóját.

2019 elején a szegedi Molnár László Szép Ernő Május című darabjából készített operáját mutatják be párban a 2014 decemberében egyszer már Pál Tamás vezényletével színpadra állított Donizetti Farsangi kalamajkájával, a rendezője akkor is, jövőre is Toronykőy Attila.

Február 1-jén Galambos Péter rendezésében Michael Frayn Függöny fel! című vígjátéka következik. A Szegedi Kortárs Balett pedig februártól játssza Juronics Tamás Homodeus munkacímű új koreográfiáját.     

Márciusban tartják a középiskolások számára meghirdetett ifjúsági előadás, Alekszandr Molcsanov A gyilkos című művének premierjét.

Az utolsó bemutató pedig Daniel Keyes Virágot Algernonnak című színműve lesz Horgas Ádám rendezésében.

Barnák László beszélt arról is, hogy az új évadban kilenc társulati tag már nem vesz részt. Kettővel – Hodu Péterrel és Szabó Gabival – a színház nem kívánt szerződni, négy színészt más társulatok csábítottak el, míg hárman magánjellegű okok miatt hagyják itt a szegedi színpadot.

Akik mennek: Hodu Péter, Szabó Gabi, Figeczky Bence, Waskovics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Tolnai Hella, Olasz Renátó, Sorbán Csaba és Pataki Ferenc.

… és akik jönnek: Ágoston Kata (Centrál Színház), Medveczky Balázs (Vígszínház)
Menczel Andrea (Győri Nemzeti Színház), Rétfalvi Tamás (szabadúszó), Szegezdi Róbert (szabadúszó).

Bejelentették, a színház május 14-től, hétfőtől újdonságként előbérletezést indít, a közönség június 8-ig tavalyi árakon válthatja meg belépőit.

Az intézmény új vezetése kiemelten fontosnak tartja a színházi nevelést. Folytatódnak a feldolgozó foglalkozással egybekötött osztálytermi előadások, amelyek aktív résztvevői a diákok. A repertoáron szereplő darabok sora Csehov Sirály című drámájának kétszereplős változatával bővül a következő évadban.

Kállai Ákos az intézmény új színházpedagógusa elmondta, hogy az általános, illetve középiskolásoknak színjátszókört szerveznek a Szentivánéji álomra épülő foglalkozásokkal, és drámajátszóház is indul, amely kreatív kikapcsolódást kínál majd a felnőtteknek.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Színházi bemutatók – 2018/2019-es évad

Nagyszínház

Október 5.
W. Shakespeare: Szentivánéji álom – vígjáték
Rendező: Horgas Ádám

Október 19.
Orfeusz és Euridiké – Szegedi Kortárs Balett
Koreográfus: Enrico Morelli

November 3.
W. A. Mozart: Figaro házassága – opera
Rendező: Szabó Máté

December 21.
Dés László – Nemes István – Böhm György –  
Korcsmáros György – Horváth Péter: Valahol Európában – musical
Rendező: Szőcs Artur

2019. február 15.
Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony – zenés mesejáték
Rendező: Baksa Imre

Április 5.
R. Leoncavallo: Bajazzók
P. Mascagni: Parasztbecsület – opera
Rendező: Halasi Imre

Május 17. (előbemutató)
Bulgakov: Álszentek összeesküvése – színmű
Rendező: Alföldi Róbert

Kisszínház

Szeptember 28.
Örkény István: Tóték – vígjáték
Rendező: Bezerédi Zoltán

November 23.
Závada Pál: Az utolsó üzlet – színmű
Rendező: Lukáts Andor

2019. január 11.
Molnár László: Május
Donizetti – Giraldoni: Farsangi kalamajka – opera
Rendező: Toronykőy Attila

Február 1.
Michael Frayn: Függöny fel! – vígjáték
Rendező: Galambos Péter

Február 22.
Homodeus – Szegedi Kortárs Balett
Koreográfus: Juronics Tamás

Március 22.
Alekszandr Molcsanov: A gyilkos – színmű
Rendező: Vidovszky György

Május 3.
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak – színmű
Rendező: Horgas Ádám

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Szegedi Nemzeti Színház 2018/2019-es évad műsor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés