Hirdetés
Művház 2018. május 7. 14:28 Forrás: Szegedi Tükör

Szabó Éva: Kitágítottuk a határokat

Minden földrészről neveztek a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra – mondta Szabó Éva, a fesztivál egyik szervezője, a Belvárosi Mozi vezetője.
Hirdetés

– Miben különbözik az idei fesztivál a tavalyitól?

– Most százzal több, közel négyszáz nevezés érkezett. Az első fesztivál tapasztalataiból okulva kitágítottuk a határokat földrajzi értelemben és korhatárban is. Minden földrészről, számos országból érkeztek nevezések – a legtöbb Németországból, Franciaországból és természetesen Magyarországról –, kétszáz órányi film az öt meghirdetett kategóriában: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm és kísérleti film, valamint animáció.

– Milyen visszajelzéseket kaptak az első fesztivál után?

– Sokan emelték ki, dicsérték a szakmai színvonalat, az érdekes kísérő programokat és a barátságos hangulatot. Ezt szeretnénk megőrizni, sőt fokozni, ha lehet.

– Hány filmet láthatunk idén? Ön mit ajánl a szegedieknek?

– Idén három nagyjátékfilm, harminckilenc kisjátékfilm, tizenkét kísérleti, tizenegy animációs és tíz dokumentumfilm került a versenyprogramba. Ez körülbelül huszonnégy órányi film. Az információs programban pedig még körülbelül tíz órányit mutatunk be. Számos kísérő program lesz. A szegediek figyelmébe ajánlom a május 9-i nyitónap programjait: délután fél 5-től taiko menetdobosok vonulnak végig a belvároson, és csalogatják be a moziba a nézőket, ahol a rövid megnyitó ceremónia után a Fool Moon együttes kimondottan filmekre hangolt produkcióját hallhatják és láthatják, majd este hattól nyitófilmként az Enyedi Ildikó rendezte és Herbai Máté fényképezte Testről és lélekről című filmet nézhetik meg. A zárónapon Kádár Ferkó fotószínházában az egész család jól szórakozhat, akár kétszáz évvel ezelőtti ruhákban, akár paraszti gúnyában, malaccal a hóna alatt fényképeztetheti magát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál