Hirdetés
Művház 2018. május 7. 13:14 Forrás: Szegedi Tükör

Harmincnégy órányi mozi a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Képgaléria
Május 9–12. között rendezik meg a Belvárosi Moziban a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, amelyen huszonhárom ország hetvennégy filmalkotása szerepel a versenyprogramban. A vetítéseket változatos programok kísérik, így például különleges forgatási autókat és eszközöket is láthatnak az aulában és a mozi előtti téren. A gyerekeknek délelőttönként a Kecskeméti Rajzfilmstúdió filmjeiből mutatnak be válogatást.

– Legfőképpen a szegedi emlékeim maradtak meg bennem nagyon erősen, mert amit az ember gyerekkorában átél, az nagyon erősen megmarad benne – nyilatkozta korábban Zsigmond Vilmos, aki 1930. június 16-án született Szegeden, és húsz éves koráig a városban élt. Érettségi után, mielőtt a budapesti Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, Becsky Balázs Kárász utcai műtermében tanult fényképészetet – később Amerikában is ebből élt, amíg nem jutott a filmgyártás közelébe. Friss diplomás operatőrként felvételeket készített a pesti utcákon az 1956-os forradalomban, majd elhagyta az országot. Amerikában kezdett új életet, ahol ragyogó filmes karriert futott be. 1978-ban, Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért elnyerte az Oscar-díjat.

Zsigmond Vilmos a Belvárosi mozi előtt (fotók: Schmidt Andrea)

Nagy nevek a zsűriben

Szabó Gábor operatőr, zsűrielnök,
James Chressanthis operatőr (USA),
Herbai Máté operatőr,Muhi
András producer,
Sopsits Árpád rendező.

A szakmai zsűri mellett Báron Györggyel az élen kritikus zsűri, valamint diákzsűri is oszt majd ki díjakat.

Az ország egyik legszebb és legrégebbi – lassan 100 éves – hagyományos mozija, a Belvárosi Mozi legnagyobb, ötszáz fős terme 2005 óta viseli Zsigmond Vilmos nevét, amire hallatlanul büszke volt a mester. Ha itthon járt, mindig ellátogatott „az ő mozijába” (így emlegette: az én mozim), elhozta ide a barátait, s a róla portréfilmet forgató stábokat is. Zsigmond Vilmos 2016 januárjában halt meg, annak az évnek az őszén jelent meg az első fesztivál felhívása, amelyet tavaly májusában rendeztek meg.

Idén május 9–12. között tartják a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált a Belvárosi Moziban. Zsigmond Vilmos munkásságának minősége, generációkra gyakorolt hatása egyet jelent a fesztivál céljával: a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre irányítani a figyelmet. Mindemellett olyan fesztivált szeretnének a szervezők, ahol a közönség jól érzi magát, mindenki talál néznivalót, kedvére való programot.

A fesztivál négy napja alatt a versenyprogramban huszonhárom ország hetvennégy alkotása lesz látható öt műfajban:
nagyjátékfilm,
kisjátékfilm,
dokumentumfilm,
kísérleti film
és animáció.

Vannak köztük már sikert aratott, fesztiválokat megjárt darabok, és olyanok is, amelyeknek Szegeden lesz a magyarországi premierjük. Vetítik a Robert Altman által rendezett McCabe és Mrs. Miller című 1971-es filmet is, amely meghozta Zsigmond Vilmosnak az első komoly, szakmai elismerést.

Idén a gyerekeket, a jövő nézőit is bevonják a fesztiválba: délelőttönként Kicsik Fesztiválja program lesz. Az apropót az adta, hogy az animáció eleve az egyik versenykategória. A fesztiválfilmek azonban (általában) nem az apróságoknak szólnak, ezért a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval szövetkezve a stúdió, illetve a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál filmjeiből mutatnak be válogatást.

A nyalintás nesze

Oscar és majdnem Oscar címmel indítják el a szervezők idén a magyar oscarosok blokkját, ahol olyan filmeket mutatnak be, amelyek Oscar-díjat, diák Oscart, jelölést, beválogatást tudhatnak magukénak, tehát közel vagy távol az Oscarhoz vezető lépcsőre jutottak. Idén animációs és rövidfilmekből adnak válogatást: A légy, Mindenki, Hugo Bumfeldt, Love, A nyalintás nesze.

Három az egyben

A szegedi fesztivál vendége lesz a palicsi Európai Filmfesztivál és a Malter – Vándor Filmfesztivál. Az ezeken tavaly bemutatott legsikeresebb filmeket levetítik a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon is. Bemutatkozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes kara, a diákok elhozzák vizsgafilmjeiket, a vetítéseket beszélgetés követi. Itt elsősorban a hazai filmes oktatás lesz a fő téma. Ez új elem a fesztiválon. A szervezők minden évben más-más filmes egyetem/iskola/műhely bemutatását tervezik.

Egy forgatás gépei

A vetítéseket változatos programok kísérik: beszélgetések, közönségtalálkozók, koncertek, kiállítások. Különleges forgatási autókat és eszközöket tesznek közszemlére a mozi aulájában és az épület előtt, a Vaszy Viktor téren. Ezeket olyan filmekben használták, mint a Mentőexpedíció, A kém, a Jutalomjáték, a Saul fia vagy a Liza, a rókatündér. A másik tárlat a Balázs Béla teremben lesz, és a Super 8, vagyis a keskenyfilmezés és/vagy házimozizás korabeli technikai kellékeit mutatja be. Szokol Szilárd szegedi amatőr filmes tizennyolc éve gyarapítja gyűjteményét. A kiállításon vetítőket, kamerákat, filmvágó gépeket láthatnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál