Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 7. 01:23

Már láthatók a prérikutyakölykök a Vadasparkban

Két éve érkeztek és foglalták el távoli rokonaikkal, a kúszósülökkel együtt – egy új kontinens, Észak-Amerika első képviselőiként – a nekik épített kifutót a feketefarkú vagy más néven társas prérikutyák. A csapat idén hat kölyökkel gyarapodott.

Hirdetés

Ahogy tavaly, idén is örülhettek a szakemberek a telet földalatti üregrendszerükben töltő rágcsálók szaporulatának. Néhány napja, ahogy előmerészkedtek láthatóvá is váltak a kölykök. A gondozóik eddig összesen hatot számoltak meg belőlük. Bár nem állnak rokonságban, sokban a szurikátákra emlékeztetnek, hiszen a hasonló környezeti feltételekhez való alkalmazkodás hasonló viselkedést eredményezett. A félénk állatok ugyanúgy két lábra emelkedve figyelve kémlelik a környezetüket, és jeleznek egyből, ha veszélyt éreznek, figyelmeztetve a többieket. Ez, valamint aranyos kinézetük, teszi őket állatkerti kedvenccé, mozgalmas családi életük hosszú időre elvarázsolja a látogatókat.

(fotók: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)

A társas prérikutya nem véletlenül kapta ezt a nevet: akár több milliós kolóniákban is élhetnek az észak-amerikai füves pusztákon, a prériken. A nyílt terepen az általuk épített kiterjedt üregrendszer nyújt biztonságot nekik. A „kutya” elnevezést a veszélyhelyzetben adott vakkantásszerű figyelmeztető jelzésük miatt kapták. A mókusfélék közé tartoznak, közeli rokonaik a hazánkban is honos ürgének. A Szegedi Vadasparkban a kifutójukban telelnek át, pontosabban üregeik mélyén vészelik át a hideg hónapokat, majd bújnak elő tavasszal – többnyire többen, mint ahányan befészkelték magukat ősz végén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kölyök prérikutya Szegedi Vadaspark vadaspark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés