Hirdetés
Szegeden 2018. május 6. 12:27

Legókiállítás nyílt: kockafejű rohamosztagosok vették be az Árkádot

Képriport
Amit nem lehet Legóból megépíteni, az nem is létezik! – mondhatnánk. A világ talán legismertebb és legsikeresebb játéka több mint 10 ezer féle alkatrészével a legszárnyalóbb fantáziának is teret ad. Most három hétig bárki kipróbálhatja az Árkádban.
Hirdetés

A játszósziget nyitvatartása

Hétköznapokon: 15:00–19:00
Szombaton: 10:00–19:00
Vasárnap: 10:00–18:00

Szinte nincs is olyan gyerek, akinek a játékai között ne lenne legalább néhány pici Lego-figura, olyan pedig egészen biztosan nincs, akit ne hozna lázba a sokoldalú építőjáték.

Aligha létezik olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni Legóból a több mint 10 ezer féle alkatrész segítségével, erről az Árkád látogatói is megbizonyosodhatnak a pénteken nyílt kiállításon.

Itt vannak például a Legóból összerakott 3D-s óriás figurák: a Star Wars birodalmi rohamosztagosai, a Friends lányok, a Ninjago és Nexo modellek, Woody a Toy Story-ból, még számtalan érdekesség.

A hatalmas terepasztalokon magángyűjtők és építők egyedi kreációi ragadnak magukkal: a fantasztikus Star Wars jelenetektől a Lego városka életéig.

A Disney-s gyűjtemény előtt bárki átélheti újra kedvenc meséjét, képzeletben bebarangolhatja a több mint 4 ezer darabból álló nagy részletességgel megalkotott, ikonikus Hamupipőke kastélyt vagy éppen csatára kelhet a Carib tenger kalózaival.

Aki egy kis utazásra vágyik, annak is érdemes ellátogatnia a bevásárlóközpontba: a Lego kockákból összállított pompás épületek, városrészletek a világ különböző pontjaira viszik el képzeletben az érdeklődőket.

A gyerekek pedig a klasszikus, dupló és friends játszóban május 27-éig a helyszínen is belefeledkezhetnek az alkotás örömébe.

A Lego kocka – csalóka módon – nagyon egyszerűnek tűnhet, ám alapos tervezés és komoly gyártástechnológia szükséges minden egyes alkatrész előállításához. Ennek köszönhető, hogy a tizenéveseknek tervezett Technic készletek motorjai és fogaskerekei gond nélkül összeépíthetők akár a háromévesek számára készült Duplo kockákkal is.

Érdekes tények a Legóról

  • Évente körülbelül 20 milliárd Lego kocka készül, ami óránként 2,3 millió kockát jelent.
  • A megfelelő összetartó erő eléréséhez rendkívüli pontossággal készülnek az alkatrészek: az eltérés legfeljebb 2 ezredmilliméter lehet.
  • Egymillió legyártott darabból mindössze 18 lehet a selejt.
  • Ha összekapcsolnánk az évente gyártott Lego elemeket, az olyan hosszú lánc lenne, hogy több mint ötször körbeérné a Földet.
  • Átlagosan 62 Lego kocka jut egy emberre a Földön.
  • Hat darab 2×4-es kockát 915 millió féleképpen lehet variálni.
  • 1949 óta megközelítőleg 440 milliárd Lego kockát gyártottak. Ez azt jelenti, hogy a Föld minden egyes lakójára átlagosan 62 kocka jut.
  • Évente több mint 400 millió gyerek játszik Legóval.
  • Másodpercenként 7 doboz Legót adnak el világszerte.
  • A Lego neve a dán „leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „játssz jól!”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Árkád Szeged Bevásárlóközpont Lego