Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 6. 08:45 Forrás: Szegedi Tükör

Paradicsomos alappal, csípősen szereti a szegedi

Képgaléria
Ha csak az ételfutárok szállítmánya alapján ítélnénk, azt gondolhatnánk, Szeged egy olasz város. A pizza és a tésztaételek adják ugyanis az összes ételrendelés ötvenkilenc százalékát a városban, és ezzel Szeged egyedülálló az országban. A Szegedi Tükör körképe.

Hirdetés

Ez alapján nem meglepő, hogy Szeged felülmúlja a pizzarendelések arányával az országos átlagot – ezt erősíti meg az internetes ételrendelésekben piacvezető NetPincér friss statisztikája is. A pizzák az összes rendelés negyvenhárom százalékát, a tésztafélék tizenhat százalékát teszik ki, és ehhez járul hozzá a szintén nagy kedvencnek számító hamburger, amely a harmadik legkedveltebb ételtípus a városban.

(fotók: Szabó Luca)

Az összes pizza hetvenegy százaléka paradicsomos alapú

Ha száz futárból negyvenhárom pizzát hoz, érdemes hozzátennünk, az összes pizza hetvenegy százaléka paradicsomos alappal érkezik. A legkedveltebb feltét – a minden második pizzán megtalálható – sonka, ha pedig sajtról van szó, a szegediek fele a mozzarellára szavaz. Sokan rendelnek hagymát és bacont, és gyakori feltét a kukorica, a kolbász, szalámi és a paprika is. A fűszeres ételek imádata sosem állt távol a várostól, nem véletlen, hogy az országos átlagot előzve minden hatodik pizzát csípősen rendelnek meg itt. Viszont nem igazán kedvelt feltétek a tenger gyümölcsei, a szardella és a kapribogyó.

Nincs olyan, aki ne evett volna még pizzát

– Nincs, vagy inkább úgy fogalmaznék, nagyon kevés olyan szegedi van, aki nem evett még pizzát – kommentálta a NetPincér friss adatait László György. A tavaly ősszel megnyitott Pizzafaló tulajdonosa nem csodálkozik a statisztikákon. Szerinte azért tűnhet úgy Szeged a pizzarendelések tekintetében olyannak, mint egy olasz város, mert rengeteg egyetemista tanul a Tisza partján. – Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Szegeden – ahol minimum tíz pizzéria működik – az arányaiban az országos átlagnál több pizzát esznek az emberek – mondta László György. A Szegedi Tükör több pizzériát is megkérdezett az ügyben, de a május 5-i lapzártáig senki sem válaszolt kérdésekre.

A palacsinta mindent visz

A NetPincér adatai alapján nem tagadható, hogy Szeged édesszájú. Ami viszont megdöbbentő, hogy a gyakori desszert rendeléseknél mindent kiszorít a palacsinta. Az összes házhoz szállított édesség kilencvenöt százalékát ez adja! Ezért a második és harmadik helyezett somlói galuska és tiramisu szinte észre sem vehető a statisztikában. A szegedi éttermekbe a legtöbb rendelés csütörtökön és pénteken érkezik. Nem tudni, miért, de úgy tűnik, csütörtökönként a szegedi nők eldobják a fakanalat az internetes ételválasztás kedvéért, hiszen a NetPincér adatai alapján minden hét csütörtökjén ők adják a legtöbb feladatot a város ételfutárainak.

Jó tészta, minőség és mennyiség

– Minden pizzériának van valamilyen specialitása. Nekünk is – magyarázta a Pizzafaló tulajdonosa. Elmondta, a tésztájuk teljesen egyedi, szerinte a legjobb a városban, de azt nem árulta el, hogy mitől. – A recept legyen a mi titkunk – mondta mosolyogva, majd megjegyezte, vannak, akik soha nem eszik meg a pizza szélét. – Nos, a mi pizzánk esetében tízből kilenc ember megeszi a pizza szélét, ami azért jelez valamit – mondta. A feltétekre is nagy hangsúlyt fektetnek. – Csak minőségi feltétekkel dolgozunk, nincs semmi gagyi. Jó tészta, minőség és mennyiség! – ebből a háromból nem engedünk – magyarázta a tulajdonos.

A magyaros és a húshegy az élen

– Az olasz pizza tésztája vékony, és kevés rajta a feltét. Magyarországon azonban magyarosan szeretik a pizzát, vastagabb tésztával, sok feltéttel (leginkább kolbásszal, sonkával, baconnal) és sajttal – magyarázta László György, akiknél hatvanféle pizzából lehet válogatni. Szerinte nincs korosztályhoz kötve, ki szereti a pizzát, ugyanúgy eszik a 70–80 évesek is, mint a fiatalok. A Pizzafalóban a legkedveltebb pizza a magyaros (sonka, kolbász, bacon, hagyma, sajt), a húshegy (sonka, kolbász, szalámi, bacon, sajt) és a sonka-kukoricás, de egyre többen keresik a hamburgeres pizzát, amely közel egy kiló.

– A legtöbben paradicsomos alappal kérik a pizzát, de egyre többen kóstolják meg a fokhagymás-tejfölös és sajtkrémes pizzánkat is. Amúgy tízfajta alappal készítünk pizzát. A rendelésünk kilencven százaléka pizza, tíz százaléka hamburger és óriáspalacsinta – mondta László György, aki szerint a minőségi ételeiknek köszönhetően dinamikusan fejlődnek. Elmondta, mindenkit meghallgatnak, akinek bármilyen problémája van, mert abból tudnak tanulni. Nem szeretnék ugyanis, ha valaki rossz szájízzel távozna tőlük.

Rendelt, majd elaludt

– Lehet speciális kérése is a vevőnek, mi mindent megcsinálunk, de azt azért javasolni szoktuk, hogy öt-hat feltétnél ne legyen több, mert akkor nem tud jól átsülni a tészta – mondta a tulajdonos, akinek a fia, Attila besegít a futárkodásban. Három-négy címnél nem visznek többre, mert utána már elhűl a pizza, márpedig a minőségből nem engednek. Leginkább a csütörtök, péntek, szombat és vasárnap, valamint a hó eleje és vége az erős. – Olyan is volt már, hogy egészen a nagyszobáig kellett bevinnem a pizzát, mert az apa éppen tévét nézett. De az is előfordult már, hogy aki rendelt, később elaludt, hiába csöngettem. Másodjára azonban sikerült kézbesítenem a pizzát – mesélte Attila, aki ottjártunkkor öt pizzával indult útnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: pizza ételrendelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés