Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 5. 21:03

„A hang visszajött, nem úgy, mint a fény, amit Tiborcz István ellopott”

Képriport
Civil hálózatot építenének, egységbe fognák a polgári kezdeményezéseket, illetve az ellenzéki erőket azok a szónokok, akik a szegedi Dugonics téren léptek az ellenzéki demonstráció részvevői elé.

Hirdetés

Az esemény első szónoka Gulyás Balázs aktivista volt, aki több budapesti ellenzéki megmozduláson is beszélt már korábban az Orbán-rezsim korrupciójáról, hataloméhségéről, demokráciaellenességéről. Ezúttal sem kímélte e kormánypártot, hosszasan ecsetelte a hatalmi ágak leépítésének folyamatát, a kisemberek kisemmizését, az EU-tól való távolodás veszélyeit. Példaként említette: miközben a kormány arról beszél, hogy Magyarország milyen jól teljesít a gazdaság területén, nincs céldátuma az euró hazai bevezetésének. Mindeközben a következő állam, amely a közös fizetőeszközt bevezeti Bulgária lesz, mely mélyen Magyarország mögül indult a rendszerváltás idején.

Felhívta a figyelmet a kormány uszályában dolgozó lakájmédia hazugságaira. A közmédia, az Origo, a TV2 és további kormányhoz közeli sajtóorgánumok nyíltan hazudnak a migráció, az Európai Unió és a külpolitikai ügyeiben. Lényegében hazugsággyárakká váltak azok a sajtótermékek, amelyeket közpénzből finanszíroz a kormány, s melyeknek lényegében semmi más feladatuk nincs, mint eladni azt a kirekesztő, gyűlöletkeltő kommunikációt, amelyet a kormányzat folytat. Amikor a rakoncátlankodó hangosítás miatt néhány pillanatra elment az erősítés, Gulyás Balázs megjegyezte: „A hang visszajött, nem úgy, mint a fény, amit Tiborcz István ellopott.”

Az esemény főszervezője, a szegedi egyetemista Tarnay Kristóf Ábel is a korrupciót, az uniós források elsíbolását vetette a kormány szemére. Ő főként a civil ellenállás megszervezését, a politikai ellenzék és az ellenzéki érzelmű szavazók jobb együttműködését tartotta kívánatosnak.

Bejelentette, hogy hálózatépítésbe kezdenek annak érdekében, hogy mindenkit egységbe fogjanak, akik tenni szeretnének a magyar demokráciáért valamit. Már elkezdődött az aláírásgyűjtés a tisztességes közmédiáért, mert tűrhetetlen az, ami a közpénzből fenntartott MTVA-ban történik.

A további felszólalók főként arról beszéltek, hogy már nem elég demonstrációkat tartani, cselekedni kell. A civil hálózat azonban békés eszközökkel küzd az egyre gátlástalanabb Orbán-rezsim ellen. A téren lévő szökőkút lépcsőin ülő résztvevők közben kitölthettek egy űrlapot, melyet a civil háló szervezői adtak közre. Tarnay Kristóf Ábel a végén közölte, hogy újabb ellenzéki demonstrációk lesznek, a legnagyobb május 8-án a Kossuth téren, a Parlament alakuló ülése alkalmából.

A szegedi rendezvényen mintegy százötvenen vettek részt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mi vagyunk a többség! Tarnay Kristóf Ábel tüntetés Dugonics tér Gulyás Balázs Tiborcz István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés