Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. május 5. 16:46

Ezt a szöszölést azért valahogy kihagynánk...

Az olasznyárfák ekkortájt borítják be Szegedet. Hihetetlen mennyiségű virágot, ezzel magokat, azaz pollent szórnak szét.

Hirdetés

Nincs azon mint csodálkozni, hogy az április vége, május eleje a szaporodásról szól – a növényeknél. Azok, amelyeket nem mi termesztünk, igyekeznek a hagyományos módon gondoskodni arról, hogy maradjon utánuk is valami. A XXI. század emberének, pláne, ha allergiás is, ez általában az örökös szitkozódást, a könnyezést, az orrfolyást jelenti. A fának meg a virágainak, a pollenjeinek a szórását. Van, amelyik láthatatlanul végzi ezt, mást meg nem lehet nem észrevenni.

Néhány hétig „üzemelő szöszgyár”

Utóbbiak közé tartoznak az olasznyárfák, amelyek ilyenkor hófehérré változtatják a köröttük lévő területet. Joggal tehetjük föl a kérdést, hogy, miért kerültek ide ezek a fák.

Mert mi akartuk.

Az ötvenes években kezdték el szerte Európában terjeszteni az olasznyárt, leginkább azért, mert őrült gyorsan nő: hét-nyolc év alatt húsz–huszonöt méteresre, sőt, ellenállóbb a hasonló magyarnyárfáknál. Ezért egy idő után attól is tartottak kiszorítja az erdőkből az őshonos(abb) fajokat, ám rövid rostú és ritka szövetű fája értéktelenebb a korai és az óriásnyárfánál.

Emlékezzünk meg arról is, hogyan lett olasznyár: a virginiai- vagy szögletesnyár és a feketenyár természetes kereszteződéséből származik ez a fa, amelyért rajonganak Olaszországban – sorfaként szabályosan termesztik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fa olasznyár pollen pollenszezon
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés