Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A szegedi betegellátás jó, de többet kellene költenie az egészségügyre a kormánynak az uniós biztos szerint
Szegeden 2018. május 4. 17:42

A szegedi betegellátás jó, de többet kellene költenie az egészségügyre a kormánynak az uniós biztos szerint

Képriport
Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős Vytenis Andriukaitis egynapos szegedi látogatása során járt az egyetemi klinikai központban, tájékozódott az uniós források felhasználásáról a városházán, és volt a szegedi lézerközpontban is.

A szegedi városházán Ujhelyi István európai parlamenti képviselővel és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel tárgyalt az egyik legfontosabb uniós biztosi posztot betöltő litván politikus.

Ujhelyi István arról beszélt, hogy Szeged szeretne minél szorosabb kapcsolatokat kiépíteni egyes stratégiai fontosságú területek uniós biztosaival. Így kerülhetett sor Andriukaitis látogatására is, akivel elsősorban a magyar egészségügyi dolgozók elvándorlásáról beszéltek. Ujhelyi szerint ezen a területen komoly problémákat okoz a szakemberhiány hazánkban, aminek megoldásában az unió is érdekelt.

Nagy Sándor a biztos másik szakterületéről, az élelmiszer-biztonság fontosságáról beszélt a városházi találkozó után. Mivel Szeged a hazai élelmiszer-feldolgozás egyik legfontosabb városa, ez szintén nagyon érdekelte az uniós biztost.

Vytenis Andriukaitis szerint az élelmiszer-hulladék feldolgozásában rengeteg lehetőség van, és az elsődleges gazdasági előnyökön kívül sok munkahelyet teremthetnének a terület fejlesztésével Szegeden.

Az uniós biztos elmondta:

nagyon tetszik neki Szeged, ami egy büszke európai város képét mutatta meg neki.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában folyó munkáról is elismeréssel szólt, kiemelve, hogy az elsődleges betegellátás hazai viszonylatban magas szinten folyik itt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy komoly nehézségeket jelent a krónikus betegségek elleni harc, ugyanakkor az sem erősíti a hazai ellátás színvonalát, hogy a hálapénz rendszerét nem sikerült felszámolni.

Mint mondta: uniós ajánlásokat tesznek közzé rendszeresen, ezekben

kérik a magyar kormányt, hogy a nemzeti össztermékből nagyobb arányban juttasson az egészségügy területére, 

ám egyelőre ezeket nem fogadta meg az Orbán-kormány.

A városházi látogatás után Vytenis Andriukaitis járt a szegedi lézerközpontban is, ami az egyik legkomolyabb uniós tudományos projekt, ami Magyarországon valósult meg.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy EU Európai Unió élelmiszer élelmiszeripar élelmiszerbiztonság Nagy Sándor Ujhelyi István Vytenis Andriukaitis kormány Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ