Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. május 4. 16:00 Forrás: MTI / Szeged Televízió / szeged.hu

A marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés megőrzéséért demonstráltak a Dóm téren

A tiltakozók petíciót adtak át Vytenis Andriukaitisnak, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosának.

Hirdetés

A tüntetők közül többen is EU help us!, vagyis EU segíts nekünk! feliratú mellényt viseltek, és transzparenseket emeltek a magasba, amiken a többi közt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának megvédését kérték az uniótól, valamint azt követelték, hogy biztosítsák a romániai magyar kisebbség számára is a lehetőséget, hogy anyanyelvén beszélhessen az orvossal.

Ádám Valerián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke elmondta, a jelenleg mintegy 1200 hallgatót oktató magyar tagozat helyzete az elmúlt évtizedben fordult rosszabbra. Az előadások magyarul zajlanak, de a gyakorlatok megtartására csak románul van lehetőség.

Hiányzik a magyar tagozat önállósága, nincs lehetőségük fiatalok felvételére, akik tanársegédként megtarthatnák a gyakorlatokat, így hosszú távon ellehetetlenül a magyar oktatói-utánpótlás - hangsúlyozta az elnök.

Ádám Valerián közölte, azt tervezik, hogy harminc uniós orvosegyetemnél szerveznek demonstrációkat. Fel kívánják hívni arra a figyelmet, az Erasmus program feltételei közé tartozik a diszkriminációmentesség, ezt azonban a MOGYE nem tartja be.

A MOGYE, valamint a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án szavazta meg a két oktatási intézmény egyesülését. A tényleges egyesülésre 2019 őszén kerülhet sor, ha a román oktatásügyi minisztérium jóváhagyja ezt.

A MOGYE magyar tagozatának vezetői a többi között azért ellenzik az egyesülést, mert ez az egyetem nevének a megváltoztatásával járna, és kétessé tenné a román oktatási törvény multikulturális egyetemek számára megfogalmazott követelményeinek alkalmazását.

A 2011-ben elfogadott jogszabály név szerint felsorolja azokat a multikulturális egyetemeket, amelyeken a kisebbségek nyelvén is oktatnak, és ezek számára sajátos követelményeket is támaszt. A felsorolásban a MOGYE is szerepel.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, ami fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek.

Vytenis Andriukaitis biztos a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű eseményen vett részt Szegeden, járt a városházán és a lézerközpontban, és beszélt a hazai egészségügyről is. A marosvásárhelyi egyesület képviselői a petíció átadásakor azt kérték a biztostól, segítsen megvédeni és erősíteni a magyar nyelvű erdélyi orvosképzést. A litván politikust meghívták Marosvásárhelyre is, hogy személyes tapasztalatokat szerezhessen.

Vytenis Andriukaitis hangsúlyozta, az emberi és a kulturális jogok az Európai Unió alapértékei és ígértetett tett arra, hogy továbbítja a petíciót biztostársának, Navracsics Tibornak, aki az oktatás területért felelős.

A vitához hozzászóló Cristian-Nicolae Daniel szegedi román konzul közölte, törvény garantálja a MOGYE multikulturális jellegét, és ezen nem változtat a felsőoktatási intézmények egyesülése.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Unió Vytenis Andriukaitis kisebbség kisebbségi jogok Marosvásárhely Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Románia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés