Hirdetés
Művház 2018. május 4. 10:58

Kulka János elbúcsúzik a színpadtól

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész két éve kapott stroke-ot, amely érintette a mozgás és beszédközpontját. A Szegedhez sok szállal kötődő művész most úgy döntött, feladja színházi munkáját és felmondott a Katona József Színházban.
Hirdetés
Hirdetés

Az idén 59 éves művész 2016 áprilisában kapott stroke-ot, felépülése óta is rendszeresen járt és jár gyógytornászhoz és logopédushoz, azonban a beszédkészségének a fejlődése megállt, ezért döntött most úgy, hogy feladja színházi munkáját és nem hosszabbítja meg szerződését a Katona József Színházzal, amelynek 2013 óta tagja.

Elsőként a Bors írt arról, hogy egy névtelenséget kérő színésztársa szerint a gyógyulófélben lévő művész úgy érzi, még nem tud tökéletesen beszélni és a koreográfia megtanulása is gondot jelent számára.

Mint fogalmazott:

„János világéletében maximalista volt magával és a környezetével szemben is. A próbákon száztíz százalékon teljesített, a színpad számára szentély, ahova kizárólag összeszedetten, átszellemülten szabad belépni. A betegsége pont abban akadályozza, amire törekedett művészileg, nevezetesen, hogy a lehető legtökéletesebb alakítást nyújtsa. (...) János erős, mint egy szikla, és sosem adja fel. A visszavonulása talán annak a következménye, hogy akkor lesz hajlandó megint előbújni az önkéntes száműzetésből, amikor képes lesz a régi – magától elvárt – színvonalat produkálni”

– mondta a Borsnak nyilatkozó művész.

„Kulka János legnagyobb sajnálatunkra felmondott színházunkban. Munkaviszonya ez év márciusában megszűnt. A Katona József Színház az üggyel kapcsolatban semmilyen további információt nem kíván adni.” – közölte a teátrum.

Kulka és Szeged

Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, 1959-től azonban családjával Szegeden élt.

Édesapja, Kulka Frigyes európai hírű mellkas sebész, tüdőgyógyász, egyetemi tanár volt. Édesanyja, Boleman Eszter volt az első tévébemondónő, Kulka Eszter néven fordító, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgja, dolgozott a Somogyi-könyvtárban, rajzolni és festeni is tanult.

1957-ben született nővére Kulka Janina, aki a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének professzora.

Édesapja 1959–1978 között Szegeden az I. számú Sebészeti Klinika professzora volt, ezért a család ekkoriban Szegeden élt, Kulka János pedig a nyarak nagy részét Makón töltötte.

Gyerekszínészként, a Szegedi Nemzeti Színházban három alkalommal – III. Richárd, Édes fiaim, János király – is szerepet kapott Komor István rendezéseiben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kulka János színház