Hirdetés
Túl a városon 2018. május 3. 09:49 Forrás: MTI

A nemzetiségi írásbelikkel pénteken megkezdődnek az érettségi vizsgák

Pénteken a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődnek az érettségik.

A legtöbb végzőst érintő írásbeli május 7-én, hétfőn indul: aznap lesz a magyarérettségi. Az első héten ezt követően a matematika, történelem, angol és német jön sorra.

A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen várhatóan mintegy 110 ezer 700-an adnak számot tudásukról.

A vizsgákat május 4. és június 29. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3197 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Az írásbeli vizsgákat május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Az érettségizők közül mintegy 73 ezer 400 végzős középiskolás ebben a vizsgaidőszakban teheti le az úgynevezett rendes érettségit. Rajtuk kívül – élve az érettségi rendszer lehetőségeivel – mintegy 37 ezer 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát.

A jelentkezők várhatóan közel 401 ezer 400 vizsgát teljesítenek: mintegy 40 ezer 900-at emelt, 360 ezer 500-at pedig középszinten – közölte a hivatal.

A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven teljesítendő tárgyakat külön számolva – 173 tárgyból tesznek középszintű, 94-ből emelt szintű érettségit. (Emelt szintű érettségi vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.)

Ebben a vizsgaidőszakban rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára jelentkezhettek az érettségizők.

Rendes vizsgából lesz a legtöbb: az érettségizők mintegy 352 ezer 900-an ilyet tesznek majd le (az összes vizsga 87,9 százaléka).

A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 25 ezer előrehozott vizsgára készülhetnek (a vizsgák 6,2 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 12 ezer 400 ismétlő vagy kiegészítő érettségi vizsgára jelentkeztek (a vizsgák 3,1 százaléka).

A szintemelők száma 7600 (a vizsgák 1,9 százaléka): ezt a vizsgafajtát azok választották, akik az adott tárgyból már rendelkeznek középszintű eredménnyel, és most magasabb szinten is megmérettetik magukat.

(fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oktatás érettségi vizsga