Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. május 2. 19:57 Forrás: MTI

Feloszlott az ETA – levélben jelentették be

A Baszk Haza és Szabadság terrorszervezet döntött szervezetének teljes feloszlatásáról és működésének végleges befejezéséről.

Hirdetés

Az eldiario.es című internetes újság közzétette az eredeti, baszk nyelven, április 16-i keltezéssel íródott levelet, amelyet a terroristák különböző szervezeteknek, intézményeknek és baszk rendőröknek is eljuttattak. Az ETA korszaka véget ért, de Baszkföld konfliktusa Spanyolországgal és Franciaországgal nem, mert az nem az ETA-val kezdődött, és nem szűnik meg az ETA útjának lezárultával – áll levélben, amely hangsúlyozza:

„Baszkföld most egy új lehetőség előtt áll, hogy végleg lezárja a konfliktus időszakát, és építse a közös jövőt”.

A terrorszervezet írásában felidézi, hogy „az évek során a számos erőfeszítés ellenére sem voltunk képesek megoldásra jutni, sem az ETA, sem a kormány, sem a baszk rendőrök. Ez egy közös felelősség, és az ETA vállalja a ráeső részt ebből”.

– Az ETA tagjai nem számíthatnak büntetlenségre, „fizetniük kell bűneikért” – reagált a bejelentésre a Marokkóban tárgyaló spanyol belügyminiszter. Juan Ignacio Zoido hangsúlyozta: a hatóságok továbbra is üldözni fogják a terroristákat, hogy elfogják, és a spanyol igazságszolgáltatás elé állítsák őket. – Semmit sem értek el azzal, hogy abbahagyták a gyilkolást, és semmit sem érnek ez azzal, hogy tesznek egy nyilatkozatot, amit ők feloszlatásnak neveznek.

A terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT) szerint az egyetlen, amit az ETA-tól várnak, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással az eddig tisztázatlan ügyek felderítésében. Ezt követeli az a 40 ezer ember is, aki három nap alatt aláírta a baszkföldi terrorizmus áldozatainak kollektívája (Covite) által indított kezdeményezést; 358 megoldatlan gyilkossággal kapcsolatban várják, hogy az ETA vállalja felelősségét – áll a szerdán San Sebastianban ismertetett kiáltványban, amelyben azt is követelik, hogy a terrorszervezet ítélje el a múltban elkövetett erőszakos cselekményeit.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint ötven évig, véres merényletekkel harcoló szervezet április 20-i közleményében ismerte el felelősségét és kért bocsánatot az „okozott károkért”. Egy nappal korábban a baszk közszolgálati televízió (ETB) nyilvánosságra hozta, hogy május 5-én az ETA bejelenti feloszlatását a Baszkföld francia részén található Bayonne városában nemzetközi közvetítőkön keresztül.

A nemzetközi összekötő csoport (GIC) „igazságos és tartós béke” érdekében május 4-én a délnyugat-franciaországi Cambo-les-Bains-ben nemzetközi konferenciát rendez.

Sajtóhírek szerint az ETA várhatóan videoüzenet is közzétesz majd feloszlatásáról, nagy valószínűséggel a BBC-n keresztül. Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyvereket és lőszerek nyomára vezették a rendőröket. Az ETA 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Spanyolország terrorizmus Baszkföld ETA
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés