Hirdetés
Túl a városon 2018. április 30. 09:04 Forrás: Szegedi Tükör

Európában nálunk torzít a legjobban a választási rendszer: kétharmad a szavazatok felével

Képgaléria
Az Euronews összeállított egy grafikont arról, hogy az egyes európai országokban mekkora az eltérés a szavazatok aránya és a mandátumok aránya között a választáson győztes párt tekintetében.

Világosan látszik, hogy Magyarországon torzít a legjobban a választási rendszer, amely 2014 óta egyfordulós.

A Fidesz–KDNP korábban úgy változtatta meg szinte a teljes magyar választási rendszert – a kétfordulós választás eltörlésétől kezdve a választókerületek átrajzolásáig –, hogy arra sem az ellenzék, se a választópolgárok nem bólintottak rá, népszavazást ugyanis nem írtak ki a kérdésben. Hiába kapott az ellenzék összesen több voksot az április 8-i országgyűlésiképviselő-választáson, ez nem látszik a parlamenti patkón. A magyar választási matematika alapján a pártlistás szavazatok kevesebb mint felével szerzett kétharmados többséget a parlamentben a Fidesz–KDNP.

(grafika: valasztas.hu)

A magyar választási rendszer a győztesnek kedvez, de természetesen a listás szavazatok csak egy részét hozták a Fidesz–KDNP mandátumainak. Igazán nagyot az egyéni választókerületekben nyertek. Azóta mindenki tudja, az ellenzéki összefogás hiánya is dobott a Fidesz győzelmén, mert nem beszélhetünk koordinált ellenzéki indulásokról az egyéni választókerületekben.

Orbán Viktort a választás után nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdezték arról, mennyire tartja igazságosnak a rendszert, és azzal válaszolt, az Egyesült Királyságban használt rendszerrel még nagyobb többsége lett volna a kormánypártoknak – írta az Euronews, amely megvizsgálta az európai országok választási rendszerét a szavazatok és a mandátumok arányában. A lenti grafika alapján – mondjuk így – a miniszterelnök rosszul tudja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: negyedik Orbán-kormány Orbán Viktor Országgyűlés parlament Választás 2018