Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2018. április 28. 17:35 Forrás: MTI

Értette eddig a vízilabdát? Lehet, eztán sem fogja...

Négy éven belül másodszor rendezett világkonferenciát a vízilabdáról a Nemzetközi Úszó Szövetség: ezúttal Budapesten gyűltek össze a sportág szereplői, és a technikai bizottság tagjai huszonegy pontos szabálymódosító javaslatot terjesztettek elő.

Hirdetés

A háromnapos eseményt követő sajtótájékoztatón Julio Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke közölte: a sportág jövőjét nagyban befolyásoló előadásokon és egyeztetéseken vannak túl.

– Most ismét tettünk egy nagyon fontos lépést, hogy a vízilabda újra a modern kor követelményeinek megfelelő játék legyen – közölte az elnök.

Hozzátette: a sportág a legősibb csapatsport az olimpiák műsorán, így hatalmas értéket képvisel, de „haladnia kell a korral, reagálnia a kihívásokra.” Cornel Marculescu ügyvezető igazgató kijelentette: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről meghívott főigazgató-helyettes, Pere Miro budapesti előadásában egyértelművé tette, mik a NOB elvárásai az olimpiai sportágakkal kapcsolatban. „Minél több fiatal érdeklődését keltse fel, és a lehető legszélesebb körben terjedjen el a világon” – szögezte le Marculescu.

A konferencián előadóként szereplő, a sajtótájékoztatón a FINA edzőbizottságát képviselő Kemény Dénes, a magyar szövetség elnöke, elsősorban a 2014-es cancúni és a jelenlegi konferencia konklúzióit hasonlította össze. A magyar válogatottal korábban sorozatban három olimpiát nyerő szövetségi kapitány elmondta: négy éve leginkább a sportág eladhatóságára, a marketingre helyezték a hangsúlyt, míg most körbejárták a szükséges szabálymódosítások kérdését, és konkrét javaslatok is születtek, amelyek tesztelése hamarosan élesben is elkezdődik.

– A legfontosabb cél, hogy a felfrissített szabálykönyvben szereplő szabályokat következetesen alkalmazzák a játékvezetők, ne értelmezzék – hangsúlyozta Kemény Dénes. Elmondta: egy sportágat a sztárokon keresztül lehet a leginkább eladni, a jelenlegi vízilabda viszont arról szól, hogyan próbálják meg ezeket a klasszisokat fizikailag elnyomni. – És ez ellen a játékvezetők nem igazán tudnak, hajlandóak tenni. Teljesen más irányba kell elmozdulnunk.

A FINA vízilabda technikai bizottsága egy huszonegy pontból álló módosító csomagot tett le az asztalra, ennek elemeit tesztelik majd a különböző nyári versenyeken. Amelyik beválik, azt a decemberi kongresszuson jóváhagyják, és már ezek alapján játsszák majd jövőre a kvangdzsui világbajnokságot, valamint a 2020-as tokiói olimpiát.

Ezek közül a leglátványosabbak

  • a jelenlegi öt méteres vonal hat méterre mozgatása – azaz szabaddobásból e mögül lehet gólt lőni,
  • innen végeznék el a büntetőt, amelynél lóbálhatna is a játékos,
  • sarokdobás és kiállítás után pedig nem 30, hanem csak 20 másodperce lenne a labdát birtokló csapatnak a támadás befejezésére.

Emellett teljesen felfrissítik, és a jelenlegi játék kívánalmaihoz igazítják a szabálytalanságokra vonatkozó, gyakorlatilag száz éve érintetlen pontokat, amitől azt remélik, hogy megszűnhet a jelenlegi, túlzottan is a fizikai párharcokra építő szemléletmód.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: vízilabda FINA Kemény Dénes szabály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés