Hirdetés
Művház 2018. április 28. 12:22

Tündérmese New Yorkból a Belvárosi Moziban

Igazi tündérmesével, Hamupipőke mesebeli történetével búcsúzik ma este a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan Opera Live in HD nemzetközi közvetítéssorozatának idei évada.
Hirdetés
Hirdetés

A szombaton este 7 órakor kezdődő operaközvetítést francia nyelven, angol és magyar felirattal vetítik a Belvárosi Moziban.

Hamupipőke története most először elevenedik meg a Metropolitan Opera történetében.

A 19. század végének népszerű francia komponistája, Jules Massenet – akinek Wertherét néhány éve hatalmas ovációval fogadta a Met közönsége – 1899-ben mutatta be Hamupipőkéjét, amely nem lett olyan népszerű, mint Rossini azonos című operája, ám jobban ragaszkodik az eredeti Charles Perrault-történet tündérmese-jellegéhez.

Massenet operájának címszerepét a Met egyik vezető szopránja, Joyce DiDonato alakítja, aki 2011-ben mutatkozott be a címszerepben a londoni Covent Garden színpadán – akkori teljesítményét felsőfokú jelzőkkel illették a kritikusok, így ideje volt, hogy a Metropolitanben is megismételje parádés alakítását.

Külön érdekesség, hogy az operabarátok pár éve már láthatták őt Hamupipőkeként, akkor Rossini operájának címszerepében.

A mesebeli Herceg alakját a nadrágszerepek világhírű specialistája, Alice Coote brit mezzoszoprán kelti életre, Tündérként a hangjával sztratoszférai magasságokat játszi könnyedséggel bejáró Kathleen Kim koloratúrszoprán lép színpadra.

Stephanie Blythe szintén szorosan kötődik a Metropolitan Operához: 1995 óta minden évadban szerepet kap, nem is akármilyeneket: ezúttal Hamupipőke mostohaanyját alakítja.

Pandolfe-ként a francia operarepertoár egyik kiváló ismerőjét és elhivatott tolmácsolóját, Laurent Naourit láthatjuk és hallhatjuk.

A közel 3 órás elődást a francia operák specialistája, Bertrand de Billy vezényli, rendezője Laurent Pelly.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Live in HD Metropolitan Opera