Hirdetés
Színes 2018. április 27. 15:40 Forrás: MTI

Rákapcsolnak a pollenek: már a pázsitfűfélékkel is tele van a levegő

Ezek a növényeknek a pollenje a hétvégén már többfelé tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen a levegőben – figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Intézet pénteken a hivatalos Facebook-oldalán közzétett jelentésében.

Mint írják, a pázsitfűfélék virágporára érzékenyek – ha eddig még nem tették meg – keressék fel kezelőorvosukat. Az allergiás betegek pollenterhelésének csökkentésért maguk is tehetnek, ha a fűnyírást, kaszálást idejében, illetve rendszeresen végzik, és ezzel korlátozzák a pázsitfűfélék virágzatának kialakulását. Virágzó gyep kaszálásakor a megfelelő szűrővel ellátott pormaszk viselését javasolják.

A napokban a nyárfaszösz is szállni kezdett – ez azonban, a közhiedelemmel ellentétben – nem allergizál, akinek ebben az időszakban allergiás tünetei jelentkeznek, nagy valószínűséggel a pázsitfüvek pollenjére érzékeny. A tavasszal virágzó szélbeporzású fák pollenszezonja hamarosan véget ér, bár egyes fajok – például a nyír, a kőris, a tölgy – pollenje még okozhat tüneteket.

Nem jelentős allergén, de nagy mennyiségben szóródhat helyenként a fenyőfélék pollenje, ami halványsárga por formájában időnként nagyobb mennyiségben ülepedhet ki a levegőből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: allergia pollen pollenkoncentráció pollenszezon