Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Jön a víz: jelentősen felgyorsult az északi-sarki orosz gleccserek zsugorodása
Színes 2018. április 26. 20:06 Forrás: MTI

Jön a víz: jelentősen felgyorsult az északi-sarki orosz gleccserek zsugorodása

Képgaléria
Az Oroszország Északi-sarkvidékének gleccsereit vizsgáló geofizikusok kimutatták, a jégtömeg esetében az elmúlt évtizedben csaknem kétszer akkora volt a jégveszteség, mint az előző hatvan évben.
Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsoport a Barents- és a Kara-tengeren elterülő Ferenc József-földre összpontosította kutatásait, a szigetcsoportról készült nagyon nagy felbontású műholdfelvételeket elemezve.

(képek, térkép forrása. Wikipédia)

– A gleccserek mind kiterjedésüket, mind vastagságukat tekintve zsugorodnak. Tanúi vagyunk a jégveszteség közelmúltbeli növekvő felgyorsulásának, ha azt összehasonlítjuk a hosszú távú jégveszteséggel. A korábban véltnél jóval gyorsabban változik a jégtömeg. A hőmérséklet-emelkedés gyorsabban változtatja meg az Északi-sarkvidéket, mint a világ bármely más részét – idézte Vijaj Zsenget, a Cornell Egyetem geofizikusát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

– 1953 és 2010 között évente átlag 18 centimétert veszített kiterjedéséből a jégtömeg. 2011 és 2010 között évente 32 centimétert, ami évi 4,43 gigatonna vizet jelent – közölte a kutató. Ekkora víztömeg a New York államban lévő 50 kilométer hosszú Cayuga-tó vízszintjét 25 méterrel emelné meg, elöntve a térségbeli Ithaca és Seneca Falls városokat. Az Északi-sark az elmúlt évtizedekben melegszik, de a gleccserek különbözőképpen reagálnak a felmelegedésre. Az Észak-Kanadában végzett korábbi kutatások azt mutatták, hogy a térség gleccserei gyorsabban zsugorodnak, mint az észak-oroszországiak.

A Ferenc József-föld gleccsereinek gyorsabb zsugorodása 2011–2015-ben valószínűleg az óceán hőmérsékletének megváltozásához köthető.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Északi-sark Ferenc József-föld gleccser klímaváltozás Oroszország