Hirdetés
Szegeden 2018. április 26. 15:49

Hamarosan megújulhat a Torontál téri templom toronyórája

Kétmillió forinttal kívánja segíteni az önkormányzat az újszegedi Szent Erzsébet templom toronyórájának és harangjainak felújítását. Erről is döntenek pénteken a városatyák. Az újszegedi templom égszínkéken világító órája az elmúlt években a városrész egyik jelképe lett.

Hirdetés

Öt évvel ezelőtt kapott új megvilágítást a Torontál téri templom toronyórája. Akkor a hívek adakozásából fedezte a plébánia munkálatok költségét.

Korábban egy ideig nem is járt a toronyóra, a kisebb felújítással 2013 karácsony előtt lettek készen a mesterek, azóta világít esténként a templom tornyában az óra. Igaz, nem jár pontosan, mert az óraszerkezete elavult, akárcsak a toronyban található három harang mechanikus szerkezete.

Az óra- és harangszerkezet mára annyira elavult, hogy hetente manuálisan kell pontosítani. Ezért fordulhat elő az, hogy nem jól mutatja az időt a toronyóra, és nem pontosan szólalnak meg a harangok sem. Hosszútávon csak a harangot vezérlő mechanika és az óraszerkezet teljes cseréje lehet a megoldás – mondta el Thorday Attila plébános.

Mikor kiderült, hogy az apróbb foltozgatások már nem elegendőek, az újszegedi közösség hívei gyűjtést kezdtek a rekonstrukcióra. Az időközben megkért árajánlatokból kiderült,

legkevesebb 2 millió forintra van szükség ahhoz, hogy érdemes legyen nekifogni a munkálatoknak.

Az egyházközség ezért az önkormányzathoz fordult anyagi segítségért.

Botka László polgármester most előterjesztésében arra kéri a közgyűlést, hogy támogassák a városatyák a templom toronyórájának és harangjainak felújítását 2 millió forinttal.

A héten az előterjesztést megtárgyaló bizottságok is ezt javasolták a közgyűlésnek.

Amennyiben pénteken a közgyűlés is áldását adja rá, a költségvetés következő módosításakor 2 millió forintos támogatást terveznek be az újszegedi munkálatokra.

Így hosszú évek után végre sikerül megnyugtatóan rendezni az Erzsébet-templom toronyórájának sorsát. A munka befejezését követően pedig, ahogy az egy rendes toronytól elvárható minden negyed, fél és egész órában pontosan ütni is fog majd a szerkezet, hogy figyelmeztessen bennünket az idő múlására.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László közgyűlés Újszeged templom Thorday Attila Torontál tér