Hirdetés
Szegeden 2018. április 26. 09:40

Fesztiválra is elviszi az egyetem a tudósok borait

Tizenöt pincészet 40 nedűje versenyzett idén a tudósok bora megtisztelő címért. A „borok tudósai” végül nyolcat tartottak díjra érdemesnek. Az idén először önálló standot is állít az egyetem a borfesztiválon, ahol bárki megkóstolhatja majd a tudósok borait.

A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyeréséért 15 pincészet 40 borát hasonlították össze az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem hagyományos borbírálatán, amelyhez idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

A „Vinum Academiae at Universitatis” emblémájú palackokba zárt italokat idén is megkóstolhatják a szegedi borfesztivál vendégei: most először az egyetem önálló standjáról kínálja majd a „tudósok borait”.

Martinek Tamás, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese szerint az ismeretterjesztéshez is hozzájárul, hogy évről-évre megválasztják az egyetem és akadémia borát, népszerűsítik a borkultúrát.

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi prémium fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád „Nyulászó Hárslevelű Furmint 2015” bora, az egyetem és a SZAB prémium vörösbora a Dániel Pince „Chef 2011” elnevezésű itala.

Az SZTE és a SZAB közös rendezvény fehérborának az Áts Pincészet 2016-os évjáratú Furmintját, rendezvény vörösborának a Cseri Pincészet 2015-ös évjáratú Pannonhalmi Chansonját választották.

Az egyetem egységei közül kettő rendelkezik idén saját borral.

Az Állam és Jogtudományi Kar prémiumkategóriás vörösbora a Tringa Borpince „Cabernet Sauvignon 2013”-ja.

Az Általános Orvostudományi Kar prémiumkategóriás fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád „Tokaji Hárslevelű 2015”, a prémiumkategóriás vörösbor Koch Csaba pincészetéből – Vin Art – a „Francia Módi Cuvée 2015” lett.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont idén először fehérbort, a Bárdos és Fia Pincészet „Mátrai Chardonnay 2016”-ját emelte a prémiumkategóriás borává.

Fotó: Bobkó Anna / SZTEinfo

 

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Szegedi Tudományegyetem