Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Változás előtt a zajrendelet: a pihenés joga legalább olyan fontos, mint a szórakozni vágyás
Szegeden 2018. április 25. 17:28

Változás előtt a zajrendelet: a pihenés joga legalább olyan fontos, mint a szórakozni vágyás

Lehetetlen feladatra vállalkozik Szeged közgyűlése: valahogy megpróbálják megoldani azt, hogy a bulizni vágyók és a pihenést választók is jól járjanak. Nem egyszerű helyzet, de lehet rá megoldás. Sőt, a tűzijátékozásra is odafigyelnek.

Szeged fesztiválvárosi szerepe elvitathatatlan. Ezt nem mi, szegediek mondjuk elsősorban, hanem mások, máshol: talán nem véletlen, hogy minden hosszú hétvégén tele lesz a város, az élelmesebb szállóvendégek nemcsak azért foglalnak hónapokkal korábban szobát a városban, mert akkor olcsóbb, hanem azért is, akkor még (talán) van. Ám a fesztiváloknak az is a jellemzője, hogy zajosak, és hogy éjszakába hajlanak. Viszont ugyanez a helyzet egy kisebb vendéglátóegységnél is: ha nyáron lehet teraszozni, akkor az a vállalkozás bizony teraszozni fog. Ott pedig a vendégek hangosak – lehetnek.

Ekkor bizony nehéz, nehezebb pihenni. A városlakó nyaranta is dolgozni jár, a felettest pedig nem (mindig) érdekli, hogy a munkavállaló lakása, háza melletti kiskocsmában egész éjjel tivornyáztak. Tenni kell hát valamit, városi szinten. Szegednek eddig is volt ilyen rendelete, ezt fogja most módosítani a testület, a lehetőségeihez képest. Amennyiben a közgyűlés pénteken elfogadja, akkor:

közterületen megtartott rendezvény – kivéve az állami és önkormányzati rendezvényeket – hangosító berendezései nappal 8:00–24:00 óra között üzemeltethetőek,
vendéglátóegységek teraszán, kerthelyiségében és előkertjében hangosító berendezés
– vasárnaptól csütörtökig 08:00–22:00 óra
– pénteken és szombaton, valamint a munkaszüneti napokat megelőző napon 08:00–24:00 óra között üzemeltethető.

Sport és szabadidős létesítmények területén megtartott szabadtéri rendezvény – kivéve az állami és önkormányzati rendezvényeket – hangosító berendezései pénteken és szombaton, valamint a munkaszüneti napokat megelőző napon 08:00–24:00 óra között, további napokon 08:00–22:00 óra között üzemeltethetők.

Zajt keltő pirotechnikai terméket 10:00–22:00 óra között lehet felhasználni, alkalmanként legfeljebb harminc percig.

Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet hétköznapokon 07:00–20:00 óra, hétvégén és munkaszüneti napokon 08:00–19:00 óra között lehet végezni. Az azonnali hibaelhárítási, rendkívüli kárelhárítási és balesetveszély elhárítására irányuló munkavégzés ettől eltérő időpontban is végezhető.

Azaz a rendelet nem azt mondja meg egy kocsmának, hogy meddig tarthat nyitva, hanem azt, hogy ha van terasza, akkor azon a szintetizátoros fiú kihangosítva meddig zenélhet. Illetve arról rendelkezik a módosítás, hogy mondjuk egy augusztusi szombaton bármennyire is nem tud aludni a szomszédban Józsi bácsi, reggel fél hatkor még nem kezdheti el a füvet nyírni. Ugyanez igaz az örökös lakásfelújítókra, barkácsolókra: ők sem kezdhetnek el flexelni, fúrni vasárnap nyolc előtt, akármennyire is szeretnének haladni. Viszont a kerti grillezést, vagy mondjuk a meccsnézést egy teraszra kirakott lapostévén nyilván nem tiltja majd a rendelet.

A rendelet azt is szigorúan meghatározza, hogy a vendéglátó egységeknek hatvan nappal korábban engedélyt kell kérni az alkalmi rendezvényeik megtartásához. Mielőtt morogni kezdenének a vendéglátósok, hogy akkor tuti oda a szezon: a rendelet, a megalkotása után július 1-jén lép életbe.

Miért van szükség erre a módosításra?

Sokat panaszkodtak a lakók, hogy nem tudnak nyugodtan pihenni éjjelente. Tény, ahogy már föntebb is írtuk, a szórakozás „zajos műfaj”. Ugyanakkor az is tény, teljesen más az éjszakai zajterhelés, mint a nappali. Nappal például a Belvárosi Híd zajterhelése legalább akkora, sőt, sokszor nagyobb, mint egy-egy éjszakai buli. Csak előbbit valószínűleg azért nem „vesszük észre”, mert még sosem próbáltunk a Belvárosi Hídon aludni délelőtt fél tizenegykor. Viszont azt egy nyári éjszakán simán megélhetjük mondjuk akár a hetedik emeleten is, hogyan vallanak szerelmet a ház előtti padon Laurának.

Emlékezzünk arra is, Újszegeden egész Odessza lázongott amiatt, hogy ott volt az egyetemi buli, az Összegyetemi Gólyatábor augusztus legvégén, mert még hajnalban is ment a – mondjuk így – csápolás. De a Tisza „másik oldalán” is sokat panaszkodnak: a Kárász utcában, a Klauzál téren, vagy kicsit arrébb, mondjuk akár a Sellőháznál rendszeresek nyaranta a hajnalig tartó mulatozások.

Éjjelente teljesen máshogy halljuk a zajokat, a hangokat, mint napközben. Viszont az se feledjük a közgyűlés, csak bizonyos határok, keretek között mozoghat: 2008-ban szakminisztérium rendelet jelent meg a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról, ha ezeknek az értékeknek megfelelnek a zajongók, akkor nem lehet ellenük tenni semmit. El kell viselni őket este tízig, illetve éjfélig. Már ha igent mond a változtatásra a közgyűlés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál közgyűlés vendéglátás zajrendelet