Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 25. 10:28

Újabb 20 önkormányzati lakást újítanak fel

Képriport
A pénteki közgyűlés dönt arról, hogy elfogadja-e a tavalyi városi költségvetés zárszámadását. A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság szerdai ülésén Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester emelte ki a legfontosabb tételeket a tervezetből. A bizottság emellett támogatta azt az előterjesztést is, amely szerint újabb 20 önkormányzati bérlakás felújítása indulhat meg.

Hirdetés

A zárszámadás adatai szerint tavaly közel 77 milliárd forint volt az önkormányzat költségvetésének bevételi főösszege. Ebből 32 milliárd a költségvetési, közel 45 milliárd pedig finanszírozási bevételek közé sorolandó. A kiadás jóval kisebb tétel (57 és félmilliárd forint), ami költségvetési pluszt eredményezett. A számsorok mögé nézve azért árnyaltabb képet kapunk – mondta Szentgyörgyi Pál a bizottsági ülésen -, hiszen a főként uniós finanszírozású „Zöld város kialakítása” projektek beindítása csúszott, ugyanakkor a támogatásokat lehívták már. Ezek a munkálatok az idén és jövőre zajlanak majd, melyek költségvetési fedezete rendelkezésre áll.

Megvitatta a testület az önkormányzati cégek idei évre szóló üzleti terveit is, és megtárgyalásra javasolta azokat a közgyűlésnek. Fő cél a kiegyensúlyozott gazdálkodás, ugyanakkor számos cég esetében lesznek komoly beruházások és fejlesztések is az idén. Botka László polgármester javaslatára kétmillió forinttal támogatja az önkormányzat az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia toronyórájának és harangjának felújítását. Az óra egyébként tényleg nem jár jól, és mivel elég sokan megfordulnak a templom környékén, a pontatlanság megtévesztő lehet.

Az önkormányzat szeretné értékesíteni a Dorozsmai Nagybani Piac Kft-ben meglévő 96 százalékos résztulajdonát. Mint ismeretes, a nagybani piac a közgyűlés értelmében idén februárban beszüntette működését, ám a terület hasznosítása érdeke a városnak. Ha a közgyűlés is elfogadja az előterjesztést, a helyi napilapban és a Szegedi Tükörben meghirdetik az önkormányzati tulajdonrész értékesítését. A feltételek között két fontos kitétel van. Elsősorban mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó vállalkozások jelentkezését várják, ugyanakkor kötelező lenne megtartani havi rendszerességgel a szokásos dorozsmai vásárt. Amennyiben nem lesz értékelhető pályázat, az önkormányzat felajánlja az elővásárlási jogot kisebbségi tulajdonosoknak.

Folytatódik a szociális bérlakás program a városban, ami most újabb 20 önkormányzati tulajdonú lakás felújítását jelenti. Erre a célra 48 millió forintot különít el a költségvetés. A felújítandó lakások kisebb hányada a belvárosban, többségük újszegedi tarjáni vagy az északi városrészi lakótelepeken található. Az IKV Zrt. ugyanakkor öt önkormányzati lakás pályáztatás útján történő értékesítését is javasolta, amit a bizottság támogatott. Az önkormányzat siófoki üdülőjét is eladásra szánják, melynek érdekében nyílt pályázaton hirdetik meg az ingatlant. Végső döntés ebben a kérdésben is a pénteki közgyűlésen születhet meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság Szentgyörgyi Pál bérlakás költségvetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés