Hirdetés
Művház 2018. április 24. 16:07

Gálaestek sorával zárja az idei évadot a színház

Áprilisban mindkét társulat – a prózai és az opera is – megtartotta az idei évad utolsó bemutatóját a színházban. Ezután gálaestek egész sora jön, az idén is megrendezik a Finálé fesztivált, a Tiszavirág táncegyüttes június 10-i műsorát követően pedig nyári szünetet tart a színház.
Hirdetés

Április utolsó, hosszú hétvégéjén is kínál érdekességeket a színház. Vasárnap a X. Nemzetközi Simándy József Énekverseny gálakoncertének ad helyet a nagyszínház.  Az esten a verseny dobogósai lépnek fel a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében.

A hónap utolsó napján, A nő illata címmel Schell Judit és László Boldizsár ad közös koncertet. Az esten tangó és latin stílusban csendülnek fel olyan slágerek, amely a két művész előadásában új értelmet kapnak.

A szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat az idén már huszadik alkalommal adják át május 26-án egy gálaműsor keretében.

Gyüdi Sándor főigazgató a műsorról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy május 15-én a nagyszínházban a Liszt Ferenc éjszakái című előadással a hetven éve született Baka Istvánra emlékeznek.

A szegedi költő líráját sokszor inspirálta a zene. Az emlékesten e verseket Rubold Ödön adja elő, a zeneműveket a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólaltatja meg.

A műsorban maga Baka Istvánis megszólal egy archív interjúrészlettel.

A következő estén a magyar irodalom egyik legszebb barátságának történetét idézik meg Petőfi Sándor és Arany János versein és levelezésén keresztül.

Hetedik alkalommal rendezi meg május 23. és 27. között a Szegedi Nemzeti Színház a Finálé fesztivált, ahol összesen hat – műfajilag változatos – előadással várják a színház szerelmeseit.

A hagyományos regionális kamaraszínházi fesztivál idei előadásai sorát a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a rendszerváltás zűrös hónapjaiban játszódó tragikomédiája, a Rák Jóska, Dán királyfi kezdi.

A program május 23-án folytatódik a Baltazár Színház Nézzünk bizakodva a jövőbe című előadásával, amelyben Örkény István egypercesei elevenednek meg.

Másnap a Szabadkai Népszínház Kemping című – Háy János két művének felhasználásával készült – a fogyasztói társadalomról szóló zenés-táncos revüjét láthatják a nézők.

A Babits Mihály Kamaratársulat a Presszó-szonátát hozza el Szegedre Kaj Ádám rendezésében Kéner Gabriellával és Maronka Csillával a főszerepben.

Szintén a szabadkai magyar társulat játssza Peter Shaffer Amadeus című drámáját Béres Attila rendezésében.

A fesztivál zárásaként pedig a Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble közös előadását, Sáry László Remek hang a futkosásban című „félig komoly operáját” mutatják be.

Június 2-án rendezik a Solve gálát, amely bevételéből a színház egykori, idős tagjait támogatják.
Június 5-én Egy nap a világ címmel jótékonysági estet szerveznek egy közelmúltban baleset miatt kerekesszékbe kényszerült 15 éves lány családjának támogatására.

Az évadot június 10-én a Tiszavirág táncegyüttes gálaműsora zárja.

Szerencsére nyáron sem maradunk színházi élmények nélkül Szegeden: június 29-én Verdi Rigoletto című operájával megkezdődnek a szabadtéri játékok, ahol az idén nyáron összesen hat produkció 21 előadásának tapsolhatunk.

Videónk is van a sajtótájékoztatóról! Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gálaest Gyüdi Sándor Szegedi Nemzeti Színház