Hirdetés
Túl a városon 2018. április 24. 09:36 Forrás: hvg

Hazánkban a populizmus legyőzi az egészségügyet

A The Lancet, a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lapjában megjelent írás szerint a magyar egészségügy helyzete a legjobb példa arra, mire számíthatnak az emberek ott, ahol a kormány számára a populizmus fontosabb, mint az egészségügy.

A magyar gazdaság növekedése nem látszik az egészségügyben, amelynek mutatói katasztrofálisak.

Az OECD vizsgálat szerint Magyarországon a dohányzók, elhízottak és alkoholisták aránya magasabb, mint az EU-átlag. A magyarok élettartama is kevesebb, öt évvel, mint az uniós átlag. Még rosszabb a helyzet az iskolázatlanok körében, akik 9 évvel élnek kevesebbet, mint a legjobban képzettek. A magyaroknak csak 56 százaléka érzi magát egészségesnek.

Hiába a rossz eredmények az egészségügyi kiadások nem emelkedtek, hanem csökkentek, kiadások a GDP 7,2 százalékára estek vissza, miközben az uniós átlag 9,9 százalék

"A magyarok az egészségükkel fizetnek" – írja az orvosi lap

A cikk szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar gazdaság növekedése – amely nagy részben az EU-pénzektől függ – nem jelentkezik az egészségügyben. Pedig az Orbán-kormánynak lenne lehetősége az egészségügy javítására, fejlesztésére, de nem teszi.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy orvosi szaklap The Lancet