Hirdetés
Túl a városon 2018. április 24. 09:20 Forrás: 444.hu

Mi vagyunk az egyik legmegosztottabb európai nép

Megosztottabb és kevésbé toleránsak az európai országok lakói, egy felmérés szerint. Az utóbbi tíz évben sokat romlott a megítélés. Magyarországon még rosszabb a helyzet.

20 ezer európait kérdezett meg a BBC megbízásából az Ipsos Mori. A felmérésből kiderült három emberből kettő úgy érzi, megosztottabb az ország, amelyben él, mint volt tíz éve. Akik így éreznek, azoknak közel fele szerint ezt a napi politika idézi elő.

A megosztottság oka számos lehet: a britek fele szerint például a bevándorlás, a vallási különbözőségek, etnikai különbségek és politikai különbségek mind társadalmi megosztottság forrásai.

11 európai országban dolgoztak a kutatók: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában és Nagy-Britanniában.

A szerbek mondták legnagyobb arányban, hogy megosztottak: 93 százalék szerint vagy nagyon vagy eléggé töredezett a társadalom. Ennek hátterében az egészen drasztikus jövedelmi különbségek állnak. A második helyen a magyarok állnak.

Fontos viszont látni, hogy az egész kontinensen ez a trend: négy európaiból három szerint megosztott országban él.

A kutatást vezető Glenn Gottfried szerint ez a jelenség összefüggésben van a politikai klíma jobbratolódásával, és a bevándorlás kérdésével, különösen Nagy-Britanniában és Németországban, de nem ez az egyetlen domináns dimenzió a kérdésben. A kutató külön kiemeli Magyarországot:

„A magyarok több feszültséget érzékelnek gazdagok és szegények között, mint a bevándorlók felé.”

Ami feltűnő, hogy egy összevetésben a magyarok utcahosszal verik a teljes mezőnyt. A magyarok több mint fele válaszolta azt, hogy az ország megosztottabb, mint volt tíz évvel ezelőtt. A lengyelek legalább 10 százalékkal, az őket követő svédek és spanyolok annál is többel vannak lemaradva mögöttünk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BBC felmérés Ipsos Mori