Szegeden 2018. április 24. 08:00 Forrás: Szegedi Tükör

Még egyszer április 8-áról: Szeged 60 százaléka a Fidesz ellen szavazott

Képgaléria
Szabó Sándor 59-ből 54 szavazókörben, Joób Márton 48-ból 34 szavazókörben győzött. Szegeden összességében sokkal többen szavaztak pártlistán a Fidesz ellen, mint a Fideszre. A baloldali képviselőjelöltek is több voksot kaptak, mint fideszes vetélytársaik. A Szegedi Tükör összeállítása.

– A szegediek megőrizték Szegedet a szabadság szigetének – fogalmazott a választások éjszakáján Botka László. Azért mondta ezt a polgármester, mert Szabó Sándor és Joób Márton is megverte fideszes ellenfelét a városban. A baloldali képviselőjelöltekre ugyanis többen szavaztak Szeged közigazgatási területén belül a 107 szavazókörben, mint a fideszes Bartók Csabára és B. Nagy Lászlóra.

Szabó Sándor Szegeden 59-ből 54 szavazókörben győzött

Csongrád megye 1-es választókerületéhez – ahol Szabó Sándor (MSZP-Párbeszéd) és Bartók Csaba (Fidesz-KDNP) indult – Szeged mellett hat falu, Deszk, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván tartozik. Az 1-es választókerületben Szegeden összesen 59 szavazókörben adhatták le a voksukat a választók. Szabó Sándor az 59 szegedi szavazókörből 54-ben nyert. Méghozzá úgy, hogy 21 szavazókörben fölényes győzelmet aratott, ezekben 100–190 szavazattal verte meg Bartókot. A legnagyobb győzelmet Felsővároson aratta Szabó Sándor, ahol a Tabán iskolában, a 216-os szavazókörben 193 szavazattal múlta felül fideszes vetélytársát. Itt a részvétel megközelítette a 72 százalékot, és Szabó 465, Bartók pedig 272 voksot kapott.

A szegedi Méhes János négy éve csak szerette volna, ha megörökítik, ahogy szavaz, de akkor nem jött össze, mert nem engedélyezte a fotózást szavazóköri elnök. Most valóra vált az álma. Főjegyzői engedéllyel megörökítettük, ahogy a nyugdíjas férfi leadja a szavazatát a Gedói iskolában. Akkor azt remélte, hasonlóan fog örülni, amikor meglesznek az eredmények (fotó: Dombai Tünde)

Valószínűleg tudhatta a Fidesz, hogy Felsővároson nem népszerű, mert a választás előtt másfél héttel eltűntek a Tápai utca villanyoszlopairól a Bartók-plakátok, amelyek előtte hetekig lógtak „elefántfülként” a kandeláberekről. Északi városrészben, a Kodály téri 409-es szavazókörben – ahol 75 százalék fölött volt a részvétel, több mint ezren szavaztak – is alapos verést kapott a fideszes jelölt. Itt Szabó Sándor 174 szavazattal verte meg Bartókot, 474–300-ra nyert.

A fideszes jelölt csupán öt szavazókörben nyert Szegeden nagyon szűken, volt, ahol csak három szavazattal. Szabó Sándor Szegeden 22 442–17 458-ra nyert Bartók Csaba ellen. A külképviseleti és az itthon átjelentkezéssel leadott szavazatok megszámolása után, hogy Szabó tovább növelte előnyét, és több mint ötezer szavazattal győzött. Szabó Sándor hozta a választókerületét is, így vidékről egyéni körzetből egyedüli baloldali képviselőként került be a parlamentbe.

Joób Márton Szegeden a szavazókörök kétharmadában nyert

Csongrád megye 2-es választókerületéhez – ahol Joób Márton (MSZP–Párbeszéd) és B. Nagy László (Fidesz–KDNP) indult – Szeged mellett tizenkét település, Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Üllés, Zákányszék és Zsombó tartozik. A 2-es választókerületben Szegeden összesen 48 szavazókörben adhatták le a voksukat a választók.

Joób Márton a 48 szegedi szavazókörből 34-ben, vagyis a szavazókörök több mint kétharmadában nyert Szegeden. A legnagyobb mértékben a Fő fasori 219-es és 120-as számú szavazókörben. Mindkettőben hatalmas, közel 80 százalékos volt a részvétel, és Joób több mint százötven szavazattal győzött: 510–355-re, illetve 508–355-re. Joób Márton Szegeden 16 010–14 582-re nyert, de a külképviseleti és az itthon átjelentkezéssel leadott szavazatok megszámolása után Szabóhoz hasonlóan ő is tovább tudta növelni az előnyét, és közel 2 ezer szavazattal győzött Szegeden.

A választókerületéhez tartozó tizenkét településen azonban elvesztette a választást, a Homokhátságon ugyanis jóval kevesebb szavazatot kapott, mint B. Nagy László, így a fideszes képviselő jutott be a parlamentbe a Csongrád megye 2-es választókörzetből. Joób Márton már a választás estéjén gratulált B. Nagy Lászlónak, akivel elmondása szerint együtt szeretne dolgozni a jövőben Szeged fejlődése érdekében.

Nagy volt a részvétel. Idős és fiatal egyaránt szavazott (fotók: Iványi Aurél)

Szegeden a választók 60–65 százaléka szavazott a Fidesz ellen

Az egyéni képviselőjelöltek mellett pártokra is szavaztunk. A hatalmas lepedőn 23 párt szerepelt, köztük 14 olyan, amikről eddig nem is hallottunk, mert nem végeztek valódi politikai tevékenységet. Országosan a Fideszre a választók közel 50 százaléka szavazott, a szocialistákra kicsivel több mint 12 százalék. Szegeden listán az 1-es körzetben a Fideszre 35,7, az MSZP-Párbeszédre 24, Szegeden listán a 2-es körzetben a Fideszre közel 40, a szocialistákra pedig a választók 21 százaléka szavazott. Vagyis míg a Fidesz Szegeden messze elmaradt az országos átlagtól, addig a szocialisták dupla annyi szavazatot gyűjtöttek Szegeden, mint országosan.

Ha azt nézzük, hogy országosan a választók hány százaléka voksolt a Fideszre, és hány százaléka szavazott a Fidesz ellen, vagyis más pártokra, az ellenzékre, akkor országosan megközelítőleg 50-50 százalék az arány. Ha az 1-es választókerületben csak Szegedet vizsgáljuk, akkor a Fideszre és a Fidesz ellen szavazók aránya 35–65 százalék, ugyanez az aránypár a 2-es választókerületben Szegeden 40–60 százalék. A választási rendszert azonban úgy alakította át a Fidesz, hogy az neki kedvezzen... Az eredményt ismerjük.

Nyitóképünkön: A szavazófülke magánya. Balra fent a falon a kifüggesztett pártlista

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alabárdos Szegedi TE B. Nagy László Bartók Csaba Fidesz Joób Márton KDNP MSZP Párbeszéd Szabó Sándor Választás 2018