Hirdetés
Szegeden 2018. április 23. 15:49 Forrás: Szegedi Tükör

Szeged nekem a világot jelentette!

Felismerte magát a Szegedi Tükörben közölt régi fotón Szukács István, aki egy vasúti őrházban született a Dunántúlon. A ma már nyugdíjas férfi négy évig tanult a szegedi Vasútforgalmi Technikumban.

1967, Kiskundorozsma, a MÁV-nevelőintézet növendékei – ennyi információ áll a Fortepan képnézegető honlapon talált fotó mellett, amelyet a Szegedi Tükör március 24-i számában közöltünk a Szeged régen rovatunkban. Kértük olvasóinkat, jelentkezzenek, akik felismerik magukat, illetve van információjuk a képen láthatókról. Kovács Jánosné és Szukács István is jelentkezett!

– A Szegedi Tükör március 24-i számának Szeged régen rovatában megjelent fotóhoz szeretnék hozzászólni – kezdte szerkesztőségünknek küldött levelében Kovács Jánosné.

Szegedi Tükör az 50 éves érettségi találkozón

Olvasónk azt írta, hogy a felső sorban, középen Deák Dezső tanár úr látható a szegedi (nem dorozsmai) MÁV-nevelőintézet nevelőtanáraként növendékei körében. – Sajnos ő már nem él. A diákok közül többen az osztálytársaim voltak. A szegedi Vasútforgalmi Technikum 1968-ban érettségizett 4. C osztályába jártunk. Már szervezzük az 50 éves érettségi találkozónkat, ahol a Szegedi Tükörnek ezt a számát meg fogom nekik mutatni, mert ők nem Szegeden élnek, nem láthatják az újságot – írta Kovács Jánosné.

(fotók: Fortepan)

Felismerte az osztályfőnöke

– Egykori szegedi diákként kéréssel fordulok a szerkesztőséghez – írta Szukács István, aki nem Szegeden lakik. – A Szegedi Tükör március 24-i számában a kitűnő memóriával rendelkező, szeretett egykori osztályfőnököm, fizika–kémia tanárom, Rohonyi Éva néni felismert egy régi fényképet az újságban, ami rólunk készült. A felismerésről szóló hírt a Szegeden élő osztálytársam, Kovács Jánosné Varga Zsuzsanna útján eljuttatta hozzám – folytatta Szukács István, aki a Tolna megyei Szedresen él. Elmondta, hogy 1964 és 1968 között járt a Vasútforgalmi Technikumba, és az akkor MÁV-nevelőintézetnek nevezett diákotthonban lakott.

A kép készítőjéről

– Szeretnék megemlékezni arról is, hogy az V. tanterem diákjait ábrázoló fotót Baráth Endre intézeti növendéktársunk tehette fel a Fortepanra. Sajnos ő már nem él. Sok fényképet gyűjtött össze az évkönyv szerkesztése során, Zoltánfi László nevelőtanárral közösen. Az ötven évvel ezelőtti viszonyokról biztosan tudna még mesélni Rohonyi Éva néni, egykori osztályfőnökünk, és Deák Dezsőné Kati néni, a nevelőtanárunk özvegye. Velük mi, egykori diákok is tartjuk a kapcsolatot – írta Szukács István.

– A három hely: a város, az iskola és a diákotthon életem legszebb éveit jelentette. Szeged nekem a világot jelentette! Kiváló helyre, közösségbe kerültem az iskolában, a Vasútforgalmi Technikumban és a kollégiumban, az akkori nevén a MÁV-nevelőintézetben. Az ország szinte minden részéből érkeztek osztálytársaink, intézeti növendéktársaink. Szakmát, emberséget, jó közösségi szellemet kaptunk útravalóul. Az iskolánkból kikerülő diákok sokáig meghatározó szakember-utánpótlási forrását jelentette a MÁV-nak – írta Szukács István, aki elmondása szerint egy vasúti őrházban született a Dunántúlon, ahol jelenleg is él a családjával. Szegeden négy évet tanult, utána 21 évet töltött különböző beosztásokban a vasútnál, majd azt követően a 2017. decemberi nyugdíjazásáig 19 évet a Paksi Atomerőműnél, ahol speciális szállítmányozási ügyeket intézett.

Megdobban a szíve, ha Szegedről hall

– Szegeden volt színházbérletünk, csónakházunk a Tiszán. Kirándulni jártunk. Szervezője voltam a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. A kollégiumban a honismereti szakkörben is ténykedtem. Bejártuk Szeged környékét. Évente jártunk tavasszal karbantartani a Hét vezér, akkor még szerényebb környezetben lévő emlékmű környezetét Pusztaszeren. Jelenleg is megdobban a szívem, ha Szegedről szóló hírt hallok, olvasok. Ha tehetem, ott vagyok évente a különböző fesztiválokon – mondta Szukács István.

Meséljen a képről!

Amennyiben felismeri magát vagy ismerősét a Szegedi Tükörben közölt régi fotókon – akár a Szeged régen rovatban, akár más cikkünk archív fotóján –, kérjük jelentkezzen, ossza meg velünk a kép történetét, mesélje el az érzéseit! Írjon nekünk a szegeditukor@szegedvaros.hu címre! Köszönjük!

Gyümölcsöt válogattak Dorozsmán

– A kép 1966-ban készült Kiskundorozsmán, egy gyümölcsöt forgalmazó cég telephelyén, ahová hétvégeken jártunk dolgozni. Egy kollégiumi tanterem elsős és harmadikos intézeti növendékei szerepelnek rajta Deák Dezső bácsi kollégiumi nevelőtanár vezetésével. Gyümölcsöt válogattunk. Ebből származó keresményünkből tudtunk elmenni kirándulni az országban. Életre szóló, maradandó élményt nyújtó kirándulások voltak. Szeretném megjegyezni, hogy a diákotthon lakóinak szülei általában szerény jövedelemmel rendelkező vasutasok voltak. Az újságban megjelent vagy ahhoz hasonló kép szerepel A Szegedi MÁV Diákotthon száz éve 1896–1996 című emlékkönyvben is – mondta Szukács István.

Ahogy Kovács Jánosné Varga Zsuzsanna, úgy Szukács István is örömteli várakozással tekint az 50. érettségi találkozóra, amelyet június 16-án tartanak Szegeden, és a programba beiktattak egy 1 órás hajókirándulást is a Tiszán.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fortepan MÁV