Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 23. 12:02

Makovecz-kápolna épülhet Szőregen

Tavaly októberben jelent meg az a kormányrendelet, amely már konkrét összegeket, állami támogatást rendel harminc, Makovecz Imre által tervezett épületek felújításához, illetve a még meg nem valósultak megépítéséhez, befejezéséhez. Ez a lista tartalmazza a Szőregre tervezett úgynevezett Rózsakápolnát is, a Római Katolikus Egyház Szeged-Csanádi Egyházmegyéjének beruházásában.

Hirdetés
Hirdetés

A kápolna terveit sok évvel ezelőtt vetette papírra Makovecz Imre, ismereteink szerint gyakorlatilag csak egy látványterv formájában létezik. Információink szerint a tervezett Ifjúsági Központra szánt összeggel együtt a kápolnára, 2017-re ütemezett 115 millió forint is megérkezett az egyházmegyéhez. A kormányhatározat szerint a szőregi temető területére tervezik a kápolna építését. Ezt a terület Szegedi Építési Szabályzat (SZÉSZ) szerinti, pillanatnyi besorolása nem teszi lehetővé, ezért a helyi önkormányzati képviselő, Berkesi Ottó sürgősséggel egyéni indítványt nyújtott be, hogy az április 27-i közgyűlés hozzon határozatot arról, a besorolás megváltoztatására vonatkozó, egyébként eléggé hosszú folyamat haladéktalanul induljon el.

Berkesi elmondta, azért is örül a városi főépítésszel és a fejlesztésekért felelős alpolgármesterrel meginduló tárgyalásoknak, mert reményei szerint ez felgyorsíthatja, a már egy éve elindított folyamatot, amely a temetői parkolás megoldását célozza. A Városüzemeltetési Iroda már befogadta a projektet, már volt egyeztetés a Nemzeti Közútkezelővel, és a főépítész is pozitívan foglalt állást. Az érintett terület tulajdonosa is segítő szándékát fejezte ki.

Azt is megtudtuk a képviselőtől, hogy miután hírt adott a kápolna építésével kapcsolatos kedvező fejleményekről, a szőregiek közül többen jelezték, nem biztos, hogy a temető a legméltóbb helye az épületnek. Örülnének, ha annak közvetlen közelében, jól megközelíthető, turisztikailag is fontos helyen épülne fel.

Nézze meg a Szeged Televízió videós összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Berkesi Ottó közgyűlés Szőreg Makovecz Imre Rózsakápolna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés