Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 22. 17:10

Föld napja a füvészkertben: kukafestésben is versenyre keltek

Képriport
Kukát festhetett, évgyűrűt számolhatott és ökogubancot bogozhatott az, aki vasárnap ellátogatott az újszegedi füvészkertbe. Nagyon sokan voltak, délben már csak a töltés alján lehetett parkolót találni.

Hirdetés

Idén már tizenegyedik alkalommal hívták a szegedieket Föld napi családi túrára az újszegedi füvészkertbe, ahol több mint harminc „állomáson” tudhattak meg érdekességeket Földünkről, a hulladékok gyűjtéséről és ártalmatlanításáról a látogatók.

A szegedi környezetgazdák idei programján is minden a szelektív hulladékgyűjtés körül forgott. A színpadon a Lim-lom című mesejáték során is a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról beszélgettek a gyerekekkel, játékos formában magyarázták meg az ehhez kapcsolódó fogalmak jelentését és jelentőségét.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. jóvoltából létre jött rendezvény az idén is mindenkinek ingyenes volt.

A legkisebbek kipróbálhatták ügyességüket az ÖKO kukalukak elnevezésű kétkezes-kordinációs játék során, ahol a megfelelő színű golyókat a szelektív kukák színei szerinti lukakba kellett bevezetni.

Népszerűnek bizonyult a szelektív memóriajáték, a kuka-kirakó és az energiatakarékos házat ábrázoló mágnestábla is, ahol a pazarló energia-megoldásokat kellett megszüntetni a látogatóknak.

A csemetések a fényszennyezés hatásait mutatták be, a Csermely Egyesület pedig rovarpreparátumokat hozott el Újszegedre, de az érdeklődők megismerhették a komposztálás helyes menetét is.

A szegedi környezetgazdák a már jól ismert foglalkozásaikat is felvonultatták: bárki kívül-belül szemügyre vehetett például egy seprőautót. A gyerekeknek bábelőadással, kézműves foglalkozással is kedveskedtek, a pecsétszerző állomásokon pedig környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukról és ügyességükről is számot adhattak a családok.

Az Újszegedre kilátogató családok többsége az 500 négyezetméteres 7 és fél méter belmagasságú, néhány éve felavatott trópusi üvegházat a „bevette”.

Az impozáns épületben mintegy ezer növényfajt gondoznak, amelyek közül több is veszélyeztetett, itt a 90 százalékos páratartalomban viszont úgy fejlődhetnek, mint a természetes környezetükben.

Németh Anikó, a botanikus kert vezetője déltájban portálunknak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján 1700-1800 látogatót várnak. Valószínűleg a kincstári szerénység beszélhetett belőle, hiszen már délben nem lehetett parkolóhelyet találni a Lövölde úton, a későn jövők már csak a töltés oldalában tudtak várakozni.

Nézze meg az eseményről készült képriportunkat is!

Videónk is van! A Szeged Televízió ezt látta a füvészkerti programokból

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Föld napja füvészkert Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés