Hirdetés
Művház 2018. április 22. 14:17

Mandala az egész világ

Képgaléria
A mandalák számos nép művészetében megtalálhatók, sőt a természetben is jelen vannak. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. Ilyen gyönyörű, színes alkotásokból nyílt kiállítás a Petőfi-telepi Művelődési Házban.

A szó, az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán, ilyenek a mandalák is.

Minden kultúrában találkozhatunk a mandalák sokféle megjelenési formáival. Gondoljuk csak meg, a mandalák ott vannak a keresztény templomok rózsaablakaiban, vagy az észak-amerikai indiánok álomcsapdáiban, a marokkói mozaikokban, vagy a perzsa szőnyegek mintáiban. De a maják, a kelták, az afrikai vagy ausztrál bennszülött törzsek díszítőelemei között is találunk kör alakú motívumokat, és még a magyar népművészetben is megtalálható. A természet is tele van mandalákkal, a hópehely, a pókháló, a csigaház, a vízbe csobbanó kő által keltett hullámok, mind megannyi mandala. Valójában az egész világ mandala, a legapróbb sejtünktől az egész hatalmas univerzumig! Hát ezért olyan csodálatosak a mandalák!

Ilyen mandalákat fest néhány éve Vass-Józsa Katalin, akinek képeiből nyílt kiállítás a Petőfi-telepi Művelődési Házban.

A megnyitón elhangzott, a mandalák szabályosan ismétlődő színei és mintái - amelyek mind a középponthoz vezetnek - képesek az élőlények energiarendszerét kedvezően befolyásolni, megemelni energiaszintjüket, a jobb és bal agyféltekék közötti összeköttetést erősíteni. Ezáltal növelik az agy kapacitását, javítják a tanulási folyamatokat, segítik az összefüggések megértését, nyugtatnak, regenerálnak, növelik a szervezet öngyógyító tevékenységét.

„A mandalafestés számomra egy csodálatos tevékenység. Megnyugtat, ellazít, és fantasztikus örömmel tölt el, ahogyan a minták alakulnak a kezem alatt. Minden mandala festése egy varázslat. Nem tervezem meg előre a mintát, csak a színeket választom ki. Aztán az alapozás után a középpontból indulva, és onnan kifelé haladva egymást követik az újabb és újabb minták, és minden új formával egyre csodálatosabbá válik, igazából a kezem alatt születik meg a mandala. Keretre feszített festővászonra dolgozok akril festékkel, majd színtelen lakkal vonom be a kész munkát. A saját elképzelésem alapján festek, nem másolok. Minden festményem egyedi, nincs belőlük két egyforma. Szabad kézzel dolgozom, csak a mérésekhez és a főbb vonalak megrajzolásához használok körzőt és vonalzót.” – mondta Katalin a megnyitón.

A kiállítás csütörtökig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás mandala Petőfi-telepi Művelődési Ház