Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. április 21. 19:17

Kormányellenes tüntetés: Márki-Zay Péter új ellenzékről szónokolt

A választások utáni második szombaton volt fideszellenes tüntetés Budapest belvárosában. A szónokok között ott volt ezúttal Hódmezővásárhely polgármestere is, aki Churchillt is idézte beszédében.

Hirdetés
Hirdetés

21:15 Véget ért a tüntetés. Most már csak békében, balesetmentesen haza kell jutnia mindenkinek

21:11 Az Örömóda szól.

21:09 A Himnuszt énekli a tömeg a Szabad sajtó útnál.

21:07 Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, a tüntetés „műsorvezetője” azt mondta, a Parlament alakuló ülésén is „ott leszünk a Kossuth téren!” Majd azt kérte a tömegtől, hogy emelje fel mindenki a mobiltelefonját, és kapcsolja be a vakut, zseblámpát.

21:03 „Ma itt ebben a tömegben minden politikai pártból vannak itt tisztességes magyar emberek. Eddig egymás ellen harcoltunk. Most fogjuk meg egymás kezét, forduljunk egymással szembe! Ne hagyjuk egymást! Köszönöm, Magyarország!”

20:57 „Ne kívülről várjuk a segítséget! A szabadságát minden nép csak saját bátorságával vívhatja ki. Mindannyiunk érdekében remélem, továbbra sem lesz erőszak. Nekünk kell példát mutatni, hogy közös jövőt építünk. Büszkén állíthatom, ebben a választási kampányban, csak a Fideszre volt jellemző az erőszak. Nekünk, az ellenzéknek csak a békés út járható! Leginkább a félelem tartja össze ezt a rendszert.”

20:52 „Harcolni fogunk a médiatúlsúly és a hazugsággyárak ellen. Össze kell fogni a vidéki hírportálokért, a nyomtatott sajtóért. El kell juttatni az igazságot az ország minden szegletébe. (...) El fogjuk érni, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. (...) Igenis lesz elszámoltatás. Harcolni fogunk az önkormányzatokért, hogy a helyi ügyekben helyben dönthessenek. A független polgármesterek nem bozótharcosok. Nem fogjuk megadni magunkat! Ti vagytok az új ellenzék! Egyetlen Magyarországi pártnak sincs százezer tagja. Ti mind az új ellenzék tagjai vagytok! Örömmel jelenthetem az új ellenzék megalakulásához olyan szakértők csatlakoztak, akik eddig egyetlen pártnak sem voltak tagjai.”

20:50 Churchillt idézi Márki-Zay: „Harcolni fogunk!” „Nekünk is elszántan kell harcolnunk egy egységes ellenzék megalakulásáért, ahol egy szél lengeti a magyar és az európai uniós zászlót, ahol összeköt a jogállam, az integráció. Harcolni fogunk mind a százhat választókörzetben.”

20:47 „Megérdemlünk egy olyan ellenzéket, aki kiáll a magyar népért, a magyar érdekekért, és nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőnket. Megérdemlünk egy olyan ellenzéket, amelyben nincsenek ott a hatalom ügynökei. Nekünk is Magyarország az első! Ha nem így lenne, akkor ma itt autók és buszok járnának, és nem tízezrek követelnének szabad Magyarországot!”

20:46 „Hinnünk kell abban, a vereség ellenére, hogy ami nem öl meg, az megerősít! Be kell látnunk, hogy a magyar nép leváltotta az ellenzéket. Be kell látnunk, igaza volt. Nem bízhatjuk olyanokra a magyar nemzetet, akik nem voltak érte képesek összefogni”

20:44 Egy hete a sorok között volt a vásárhelyi polgármester „Köztetek, ott a tömegben tapasztaltam meg azt, mi is ennek a tüntetésnek az értelme. Összekötött, eggyé kovácsolt minket. Akkor értettem meg, hogy van remény, hogy mi vagyunk a többség, hogy nem egyedül vagyunk. Ti adtatok erőt – nekem és a családomnak ahhoz a küzdelemhez, amit nekem hódmezővásárhelyi polgármesterként naponta meg kell vívnom. Nem fogunk tudni változtatni a választási eredményeken. Viszont egy hete is azt éreztem, egy vesztes hadsereg nem így néz ki. Ez nem egy veszte sereg!

20:41 Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármestere a következő szónok

20:39 Az elindultam szép hazámból című dalt hallgatja a tömeg.

20:37 Papp Kinga Rékáé a mikrofon, köszönti Nyíregyházát, majd külön annak egy városrészét, Orost – kábé olyan, mint Szegednek Szőreg, vagy inkább Kiskundorozsma. Énekelni fog. De előtte bevallotta azt is, tegnap is énekelte ezt a dalt, de akkor csak tizenkét ember hallgatta...

20:32 „Nagyon sokaknak még mindig csak az MTV az egyetlen hírforrás. Csak így tudott nyerni a Fidesz. A televízió Kunigundai utcai épületében egyetlen jó dolog van: a tévé maci. De nyolcvanmilliárd forintért vigyázni rá, kicsit sok. Elegünk van abból, hogy...” – sorolta Homonnay, de belé fojtották a szót: „Elegünk van, kezdte skandálni a tömeg.”

20:30 Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár beszél a színpadon. „Itt áll előttem egy normális Magyarország, amelynek mi is a részese i vagyunk. De ez az ország még egy álom. Egy olyan ország, ahol ha valaki elesik, akkor kinyújtjuk a kezünket, és addig fogjuk, amíg talpra nem áll.”

20:27 Újabb videóüzenetek következett. Előbb Gálvölgyi János, majd Hernádi Judit beszélt. Üdvözölték az összes senkit, aki ott volt a tüntetésen.

20:24 „Azt szeretném kérni a politikusoktól, hogy ne csak beszéljenek, hanem hallgassák meg végre a választóikat. Ha személyesen beszélünk velünk, ha látják, nem Soros-zsoldosok állnak velük szemben, ha elérnénk, hogy nem élnének emberek kiszolgáltatottságban, akkor egy jobb Magyarországon élnénk!”

20:21 Gyetvai Viktor azt mondta, ennek a tömegnek most az a feladata, hogy újraegyesítse Magyarországot.

„Sok kérdésben nem értünk mi itt egyet, de abban talán egyetérthetünk, hogy egy korrupciómentes, fejlődő, demokratikus ország állampolgárai akarunk élni!”

20:19 „Higgyünk abban, elegen vagyunk a változáshoz. A változáshoz, amely az utcán kezdődik, de nem ott ér véget!” – Mi vagyunk a többség! – kezdi skandálni válaszul erre a tömeg.

20:17 „Itt vagyunk, hogy újra megmutassuk, van remény Magyarországon! Köszönöm a diákoknak januárban, hogy utcára vonultak egy jobb oktatási rendszerért. Ezek a diákok voltak, azok, akik példát mutattak nekem, neked, és mindannyiunknak! Tizenévesek írtak akkor történelmet!”

20:15 Gyetvai Viktor, diáktüntető következik.

20:12 A Wellhello száma szól, ez, szolidaritásból, hiszen letiltották őket, amikor Fluor csak annyit mondott, Soros....

20:10 Kálid Artúr színész szól a tömeghez, szintén videoüzenetben. „Úgy éreztem, április 8-án vége lett a világnak, kivonulok a közéletből, kertészkedem otthon, de rájöttem, alapvetően képtelen vagyok erre. Majd egyszer csak, elkezdte dúdolni a Bryan élete legnagyobb slágerét: „Always look on the bright side of life!”

20:09 Videoüzenetek következnek: Szentes Éva író, rákellenes aktivista, „egy senki”. Az író azt mondta, sokan úgy gondolják, a Fidesz olyan mint a rák. „Ez nem igaz, én kétszer gyógyultam már meg belőle. A félelemnél, az ország kettészakításánál nincs rosszabb!”

20:06 „Ne a pártokra várjatok! Súlyos kudarcot vallottak a saját túlélésük miatt! Ez a kormány annak köszönheti létezését, hogy minden lehetséges módon megosztotta a magyarokat! Magyar magyarnak vájja ki a szemét! Ezt a saját bőrömön tapasztaltam... Öleljetek meg egy fideszest! Tudom, hogy nehéz lesz. De türelemmel kell meghallgatni őket, megértéssel kell beszélni az ő problémáikról, nekik is vannak! Tegyetek meg mindent azért, hogy a mesterségesen teremtett falak leomoljanak!” – mondta Unyatyinszky.

20:04 Polgártársaim, egy nagyon furcsa helyzet ez! – kezdte beszédét Unyatyinszky György, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzetes újságíró. „Azokhoz szólok, akik nem lehetnek itt: felfoghatatlan erő van a birtokotokban! Nem lehet az állampolgárok kétharmadát elüldözni, kirúgni a munkahelyéről csak azért, mert a véleménye ellenkezik a kormányéval. Nem kell félnetek!”

20:00 Az első felszólaló Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Elmondta, a civilek azért dolgoznak, hogy Magyarország egy jó hely legyen. „De egyedül nem megy. (...) A civileknek szükségük van a társadalomra. Folytassuk együtt, cselekedjünk együtt a jó ügyért. Bárki megtalálja a testhez álló feladatát. Akár fát akar ültetni, akár a szólásszabadságot akarja megvédeni, van rá lehetősége! (,,,) A demokráciát a hétköznapokban fogjuk felépíteni, együtt fogjuk megcsinálni, mi, valamennyien! Kezdjük el megcsinálni!”

19:45 A tömeg az Arany János utca–Szabad sajtó út között kígyózik, több mint százezer fő lehet ott a demonstráción. Ez egy erős másfél kilométeres útszakaszt jelent

19:40 A Facebook-eseményben ezek olvashatók a mostani demonstrációval kapcsolatban:

„A választások tisztaságát rengeteg dolog sértette, a legfontosabb probléma azonban a Fidesz közpénzből épített pártmédiája, a sajtószabadság korlátozása. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az ügyészség a fideszes bűnözőket is üldözze, az ellenzéki pártok pedig ne egymást támadják, hanem működjenek együtt a Fidesszel szemben!”

Az eddig bejelentett felszólalók:

  • Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója
  • Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője
  • Gyetvai Viktor, diáktüntető
  • Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár
  • Unyatyinszky György, a Békemeneten bántalmazott Magyar Nemzetes újságíró
  • Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester

Így élőzik az index

19:19 Fölhangzott a „Bajszos szar!”, az „Orbán, takarodj!” – sokkal nagyobb focimeccshangulat van, mint egy hete.

Korábban írtuk:

A múlt hetihez hasonlóan nyugodtan, balhémentesen vonulnak a tüntetők Budapest belvárosában. A különbség annyi – már ami az élő közvetítésekből látszik – hogy egy kicsit többen sípolnak, fütyülnek, és egy kicsit hangosabbak a Fideszt, Orbán Viktor szidó rigmusok.

Kövesse velünk a budapesti tüntetést, a fontosabb eseményekről rendre beszámolunk!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest tüntetés Mi vagyunk a többség!