Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 21. 13:17 Forrás: Szegedi Tükör

Vasárnap indul az utolsó Critical Mass Szegeden

Közel 30 ezer ember napi szinten használja a városban a kerékpárt, minden ötödik szegedi rendszeresen biciklizik. Épp ezért a szervezők szintet akarnak lépni, új lehetőségeket keresnek a biciklisek segítésében. A Szegedi Tükör összefoglalója.

Hirdetés

Egy felmérés szerint a szegediek 88 százaléka használta a megelőző két hétben sportolásra, kirándulásra vagy közlekedésre a kerékpárját. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint minden ötödik szegedi rendszeresen biciklizik. Mivel Szeged az elmúlt években az egyik legnagyobb vidéki kerékpárosvárossá vált, így a Critical Mass szervezői a tizenkét éve rendszeresen megtartott felvonulás helyett ezentúl új lehetőségeket keresnek, hogy a bicikliseket segítsék.

A Dóm térről indul vasárnap 3 órakor a kritikus tömeg

Az utolsó szegedi Critical Mass mottója: A kerékpár a válasz. A menet április 22-én, vasárnap 15 órakor indul a Dóm térről. A visszaérkezés 17 órakor szintén a Dóm térre várható. A mintegy 18 kilométeres vonulás során többször megállnak, és a fejük fölé emelik a kerékpárjukat a résztvevők. Először az alsó rakparton. Árvízi készültség esetén változik az útvonal, és akkor az első kerékpáremelés a Vértónál lesz.

2006. április 22. óta minden évben kétszer, tavasszal és ősszel vonult Szegeden kerékpárral a kritikus tömeg – a Critical Mass. 2006-ban csak elvétve közlekedtek az emberek bringával, a bicikliző tömeg megjelenése kisebb megbotránkozást váltott ki. Az azóta eltelt 12 évben több ezer ember vett részt a Critical Mass felvonulásokon, de ami ennél is fontosabb, megsokszorozódott azok száma, akik a kerékpárt választják közlekedési eszközül – mondta a Szeged Televíziónak Barna Dávid, a Critical Mass Szeged főszervezője.

Szeged kerékpáros város lett. Napjainkban minden ötödik szegedi biciklivel közlekedik, a bringáktól roskadozó kerékpártárolók a városkép részei lettek, szegedi az ország legforgalmasabb kerékpáros útvonala, amin már nem fér a sok bringa. A kritikus tömeg már az év 365 napján jelen van a városban.

A főszervező szerint ahogy a kerékpározás helye megváltozott a társadalomban, úgy ideje, hogy a bringás mozgalom is megváltozzon. Ennek értelmében a 2018. április 22-i Critical Mass Szeged felvonulás lesz az utolsó a mostani formájában. A Critical Mass Szeged rendezői szeretnének egy élő, jól szervezett bringás közösséget építeni, amely azonban más keretek között működik majd. Barna Dávid szerint lassan nem lesznek többé „kerékpárosok”, hanem megteremtődhetnek a feltételei annak, hogy Szeged minden egyes polgára számára előnyös és vonzó választás legyen a biciklizés. A kerékpár a válasz arra, hogy mi teheti fenntarthatóvá a közlekedést, élhetőbbé a várost és egészségesebbé a lakóit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Critical Mass kerékpár kerékpárút közlekedés bicikli
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés