Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. április 21. 10:23

Hamarosan a pihenésé és a sportolásé lesz a Klapka tér

Képriport
Az elhúzódó tél és a hiányos közműtérképek is lassították eddig a felújítást, néhány napja azonban gőzerővel megindult a munka. Július végére százmillió forintból teljesen megújul a Szeged egyik szeplőjének számító terület.

Hirdetés

Az év első munkanapján vették át az építési területet a HPQ Plus Kft. szakemberei, hogy a szerződés szerint 150 nap múlva teljesen megújítva adják majd vissza a szegedieknek.

Az időjárás és a legendásan pontatlan hazai közműtérképek azonban közbeszóltak: az érdemi munkákat csak az elmúlt napokban tudták megkezdeni a téren.

– Június első napjaiban kellene végeznünk a munkálatokkal, de csak július végéig tudjuk azokat befejezni, mert az elhúzódó tél és a hiányos közműtérképek sok meglepetést okoztak – mondta el érdeklődésünkre a kivitelező cég ügyvezetője, Péter István.

Az év elején hetekig nem tudták megkezdeni a munkákat, mert az áramszolgáltató is késlekedett a közművezetékek kiváltásával. Először a hideg miatt nem lehetett – még átmenetileg sem – kikapcsolni az áramot, az elmúlt hetekben pedig a hiányos közműtérkép okozott újabb fennakadást az elektromos kábelek kiváltásánál.

– Április 12-én kaptuk vissza a területet a Nemzeti Közműszolgáltatótól, megkezdtük a sportpálya építését, ha kész lesz az ágyazat, a jövő héten már felállíthatjuk a labdafogó hálók oszlopait, és megkezdjük az új facsemeték telepítését is – mondta el Péter István. Megtudtuk azt is, hogy a kivitelező már megtette az úgynevezett akadályközlést az önkormányzatnál, ahol ezt tudomásul is vették.

– Júliusban mindenképpen be fogjuk fejezni a munkákat – mondta el a kivitelezők vezetője.

Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester portálunk azt mondta, amikor már a munkák „feljöttek a föld alól”, azaz kiváltották a közműveket, az már ötven százalékos készültségnek számít.

– Minden beruházásnál komoly gondokat okoznak a pontatlan közműtérképek. Emiatt itt egy hónap helyet háromig tartott a földalatti munka. A város tudomásul vette az akadályközlést, várjuk a júliust, hogy a szegediek visszakapják a megszépült teret.

Hogy mi minden fog addig megváltozni a Klapka téren? Egyszóval: minden!

A beruházás célja a tér közjóléti szerepének erősítése, vagyis olyan zöldterületekben, közösségi terekben bővelkedő relaxációs hely kialakítása, amely az itt élők életminőségét javítja.

A Klapka téri poros parkoló felszámolása az egyik legfontosabb feladat, amely helyén a tervek szerint pihenőpark létesül. Az itt lévő játszótér megmarad, ám korszerűbb játszóeszközök váltják fel a régieket, ugyanakkor sokkal biztonságosabb is lesz a gyerekeknek. A szánkódomb és környezete helyén elkerített sportpálya létesül, de a környező utak rendbetételére is lesz elegendő forrás.

A munkák során a meglévő szabadtéri fitneszeszközöket áthelyezik, a gyerekek uniós szabvány szerinti csúszdát, mászóvárat, hintát és homokozót kapnak, de köztéri bútorokat is kihelyeznek és ivókút is helyet kap majd a téren. Rendezetté válik a parkolás, ugyanakkor fákat és cserjéket, évelő növényeket is telepítenek a területre. Nyárra egy háromfunkciós – pihenő, játszó és sportolásra alkalmas – övezet alakul ki a téren.

Az elkövetkezendő hetekben az önkormányzat régi terve, az itt lakóknak pedig régi vágya valósul meg a tér teljes felújításával. A város saját erejéből százmillió forintot költ a térrekonstrukcióra, így júliusra egy multifunkcionális terület alakul ki, amely az itt élők minőségi szabadidő-eltöltését hivatott segíteni, egyben pedig megoldódnak a terület közlekedési és parkolási problémái is.

A Klapka tér – amely egyben Rókus városrész kapuja is – régi szeplője volt eddig Szegednek. Kisebb fejlesztések ugyan történtek az elmúlt években is, de teljes körű, jól átgondolt rekonstrukcióra eddig nem volt.

Kattintson nyitóképünkre, és nézze meg Iványi Aurél képriportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átépítés beruházás felújítás Klapka tér

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés