Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. április 20. 20:08 Forrás: Variety

Meghalt Avicii

A világ egyik legismertebb lemezlovasa és producere, a modern, populáris tánczene elmúlt 10 évének egyik legmeghatározóbb alakja mindössze 28 éves volt.

Hirdetés

A svéd Tim Bergling, művésznevén Avicii holtestét Omán fővárosában, Maszkatban találták meg péntek délután – írja a Variety. Halálhírét menedzsmentje megerősítette.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tim Bergling, ismertebb nevén Avicii elhunyt. Holtan találták Maszkatban, Ománban április 20-án, helyi idő szerint pénteken délután. A családját mélyen lesújtotta a hír, ezért kérünk mindenkit, tartsa tiszteletben a nyugalmukat ebben a nehéz időszakban. További információkat nem közlünk.

– áll a kiadott közleményben.

Avicii rendkívül fiatalon lett világszerte ismert és népszerű producer: alig múlt húsz éves, amikor dalait már rongyosra játszották a rádiók, dj-ként pedig a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadain lépett fel, több tízezres közönség előtt. 2012-ben már, 22 évesen már a Föld minden táján húzónévnek számított Ibizatól Ausztráliáig, hatalmas népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban is, akkorára, amekkorára ebben a műfajban korábban csak nagyon kevesen voltak képesek. Néhány évvel karrierje berobbanása után már a világ legjobban kereső lemezlovasai között szerepelt, csak 2014-ben a Forbes szerint 28 millió dollárt keresett. Ekkor már egyértelműen világsztárnak számított.

2016-ban jelentette be visszavonulását, és bár dalai azóta is sorra jelentek meg, nyilvános fellépéseket már nem vállalt. Akkor döntését egészségének megromlásával indokolta. Betegségeiről régóta lehetett tudni: komoly hasnyálmirigy-gyulladással küzdött, de néhány éve az epehólyagját is el kellett távolítani. Sokszor lehetett olvasni arról, hogy betegségeit egyre fokozódó alkoholproblémái okozzák.

Első nagylemeze 2013-ban jelent meg True címmel, a második pedig 2015-ben, ennek a Stories címet adta. Harmadik albuma a hírek szerint már 2016 óta készülőben volt, ez azonban haláláig nem jelent meg. Azt, hogy sikerült-e befejeznie, egyelőre nem tudni.

Aviciit számos szakmai elismerés mellett kétszer jelölték Grammy-díjra is. Magyarországon is többször fellépett.

Karrierje és sikereinek jelentősége túlmutat a modern, elektronikus tánczenén: a nála jóval idősebb David Guetta és Tiesto mellett az ő slágerei és sikerei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a korábban a dance-től szinte teljesen elzárkózó Egyesült Államokban a 2010-es évekre minden szempontból virágkorát élje a populáris elektronikus tánczene, ez pedig érezhető hatást gyakorolt az amerikai és így a globális popzene elmúlt évtizedének alakulására is.

Ezek voltak Avicii legismertebb dalai:

Első szélesebb körben ismert dalát még Tim Berg néven jegyezte, videoklip 2010-ben készült hozzá:

A nagy áttörést a Levels hozta meg neki, már Avicii néven. Ezért Grammy-díjra is jelölték.

Legismertebb és legsikeresebb dala egyértelműen a Wake Me Up című gigasláger volt, amit számtalan formában dolgoztak fel 2013-as megjelenése óta. Összesen 81 országban vezette a toplistákat, a hivatalos videoklipje jelenleg közel 1,5 milliárd (!) megtekintésnél tart a YouTube-on.

De például ezeket is rongyosra játszották a rádiók, a zenecsatornák és a klubok:

Tavaly augusztusban jelent meg hatszámos kislemeze, ami az Avīci (01) címet kapta. Erről az alábbi két szám jelent meg külön is. Így a népszerű brit énekesnő, Rita Ora közreműködésével készült Lonely Together című dal vált hivatalosan Tim Bergling utolsó halála előtt kiadott felvételévé. A dalhoz videoklip is készült.

(fotó: tinymixtapes.com)

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál pop Avicii dance dj elektronikus zene modern tánczene producer sztárdj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés